10. Borut Pahor bi podprl Zorana Jankovića, a v koalicijo naj ne bi želel vstopiti

Presenetljivi zmagovalec nedeljskih volitev Zoran Janković se je že v ponedeljek sestal s predsednikom strmoglavljene SD Borutom Pahorjem, ki pa naj bi v nasprotju s pričakovanji Jankoviću ponudil zgolj podporo poslancev SD njegovi ministrski ekipi in ključnim reformam, formalno pa v koalicijo z njim ne bi šli.

9. Oman: Vlado naj sestavita Janković in Janša

Proti koncu tedna, ko se je razburjenje že nekoliko poleglo in se ježe  začelo sestavljanje koalicije, so močno odmevale besede staroste SLS Ivana Omana, ki je v dobro Slovenije predlagal, naj vlado sestavita največja tekmeca - Zoran Janković in Janez Janša. "Svoji" SLS pa je svetoval „naj gre lepo v opozicijo, da mir in čaka naslednje volitve, saj je tako in tako vedno počela neumnosti."

8. Tango za slovo

Vlado Miheljak se je v svoji prvi povolilni kolumni lotil analize vzrokov nekaterih premikov volilnega telesa v zadnjem trenutku. Po njegovem je se je tistim, ki so stavili na umazano predvolilno kampanjo, ta vrnila kot bumerang. Presenetljiv poraz SDS Miheljak pripisuje tudi dejstvu, da se Janša ni udeležil zadnjih dveh televizijskih soočenj, kjer bi moral odgovarjati na obtožbe o kupovanju stanovanj in premoženju.

7. Janković in Erjavec zbližala stališča, stranka SLS v koalicijo ne bo vstopila

Predsednik DeSUS Karl Erjavec in sekretar stranke Ljubo Jasnič sta se v torek sestala z najverjetnejšim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem. Jasnič je po sestanku povedal, da so si programska izhodišča obeh strank podobna. Menda naj bi zbližali tudi stališča glede pokojninske reforme. Radovan Žerjav pa je v torek zatrdil, da trenutno ne vidi nobene možnosti, da bi SLS vstopila v koalicijo.

6. Novinec Zoran Janković gladko premagal favorizirano SDS

V ponedeljkovi analizi volilnih rezultatov, primerjali smo jih s tistimi izpred treh let, smo objavili seznam vseh, ki bodo v naslednjem mandatu greli poslanske klopi. Dve strankarski novinki na teh predčasnih volitvah poslancev sta precej premešali dosedanja razmerja med strankami, ki jih bo v novi sestavi državnega zbora sedem.

5. Miheljak: Pomladne stranke bi z Virantom na čelu odpirale penino

Politični analitik in Dnevnikov kolumnist Vlado Miheljak je izrazil prepričanje, da je pomladna stran na volitvah stavila na napačnega konja. Če bi namesto Janeza Janše izbrali Gregorja Viranta, bi pomladne stranke slavile zmago. Tako pa je bil Virant javnomnenjsko ubit prek medijev, je še povedal Miheljak. 

4. Janković s povabilom mislil resno, Janša obžaluje, da do srečanja ni prišlo

V četrtek je bila ena izmed novic dneva srečanje med Zoranom Jankovićem in Janezom Janšo, ki ga ni bilo. V javni predstavi dveh močnih egov, ki bi lahko nakazovala prihodnje odnose med njima, se je zapletlo pri lokaciji srečanja; Janša ni želel na magistrat k ljubljanskemu županu, Janković pa ne v parlament, saj da tam njegova stranka še nima prostorov. Srečanje je tako padlo v vodo.

3. "Stari maček Kučan očitno ve, kaj dela"

Prevladujoče mnenje novinarske srenje v nedeljo zvečer v Cankarjevem domu je bilo, da ima glavne zasluge za zmago Pozitivne Slovenije  nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Prav on je bil namreč tisti, ki je dva meseca pred volitvami zbral skupino slovenskih vplivnežev in znanih oseb, ki so Jankovića „nagovorili“ h kandidaturi.

2. Janša napovedal nove predčasne volitve

V ponedeljek objavljena reportaža iz tabora stranke SDS, ki je izide volitev v nedeljo zvečer pričakala na gospodarskem razstavišču v dvorani s prikladnim imenom Urška, se je zavihtela na drugo mesto naše lestvice. Janez Janša je po presenetljivem izidu že na volilni dan napovedal, da lahko zaradi fragmentiranosti državnega zbora kmalu pričakujemo nove volitve.

1. Janez Janša je v soboto pred volitvami pisal članom SDS

Bralce Dnevnik.si je pretekli teden najbolj zanimalo, kaj je predsednik SDS Janez Janša položil na srce članom svoje stranke dan pred volitvami. V sporočilu je zapisal, da kljub drugačnim pričakovanjem še niso zmagali in svoje privržence pozval, naj skušajo prepričati neodločene rojake, da bi svoj glas dali SDS.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.