Dva novinca na teh predčasnih volitvah poslancev v državni zbor sta precej premešala razmerja med strankami. V primerjavi z volitvami pred tremi leti je največ volilcev izgubila Pahorjeva stranka socialnih demokratov. Za njen program in njene kandidate za poslance je tokrat glasovalo dve tretjini manj volilcev. Verjetno je večji del teh volilcev tokrat svoje glasove oddal zmagovalcu Listi Zorana Jankovića.

Pogled na izide po volilnih enotah to nazorno kaže. V ljubljanskih volilnih enotah (3. in 4.) je SD pred tremi leti dobila 38 in 34 odstotkov glasov. Tokrat pa samo 10 in 8 odstotkov. Lista Zorana Jankovića pa v 3. volilni enoti 42 in v četrti 39 odstotkov glasov. Pahorjevi socialni demokrati so prepolovili število glasov tudi na Primorskem. Z 38 odstotkov so zdrsnili na 17 odstotkov.

Poleg ljubljanskih in obljubljanskih volilnih enotah je največ glasov dosegel na Gorenjskem (32 odstotkov). Najmanj, to je 17 odstotkov, pa v Prlekiji in Pomurju (8. volilna enota). Poraženec tudi tokratnih volitev SDS je približno 6 odstotnih točk izgubila na Gorenjskem, kjer je pristala na 25 odstotkih. Približno enak upad volilk in volilcev je SDS zabeležila še v "ljubljanskih" 3. in 4. volilni enoti. V Prekmurju je dobila 26 odstotkov, kar je za dobre 3 odstotne točke manj. V drugih volilnih enotah pa je bolj ali manj ostala na istem kot pred tremi leti, le v mariborski 7. volilni enoti je bila boljša za eno odstotno točko. V primerjavi z volitvami 2008 je svoj izid nekoliko poslabšal tudi DeSUS, ko je z dobrih 7 zdrsnil pod 7 odstotkov.

Drugi novinec Državljanska lista Gregorja Viranta je prav tej volilni enoti zabeležila najboljši izid (10 odstotkov, za malenkost slabšega (9 odstotkov) celjski (5. volilni enoti). V novomeški 6. volilni enoti je dobil samo 7 odstotkov, podobno pa tudi v ljubljanskih. V 3. volilni enoti je dobil 8, v 4. enoti pa dobrih 7 odstotkov.

Povratnica v parlament NSi je svoj izid izboljšala približno za odstotno točko in pol. Največ glasov je dobila na Gorenjskem (skoraj 7 odstotkov), najmanj pa v mariborski volilni enoti (3 odstotke).