Tako povolilno stvarnost vidi kmet in politik Ivan Oman, ki je bil prvi predsednik Slovenske kmečke zveze, pa podpredsednik Demosa, član prvega predsedstva Republike Slovenije...

Presenečenja ni bilo

Pravi, da kakšnih posebnih težav ali razburjenja zaradi politike pri 82 letih ne čuti več. "Navajen sem, da je, kakor je, in ne vem, zakaj bi se sploh še razburjal. Česa takega, kot se je zgodilo po 25. juniju 1991, upam, da ne bo," je na včerajšnjem ustanovnem zboru slovenskega podeželskega parlamenta poudaril Oman, zato je tudi minulo volilno nedeljo preživel kot vsak drugi dan. Zbudil se je ob petih, potem je tri minute poslušal radijska poročila, se oblekel, pomolzel 45 krav... "Ko je ura osem ali pol devetih zvečer, povečerjam, morda še kaj preberem in grem spat. Tako je bilo tudi to nedeljo. In v ponedeljek ob petih zjutraj sem v triminutnih radijskih poročilih slišal, kakšen je bil izid volitev," je pojasnil Oman.

Pa ga je razplet presenetil, ga vprašamo. "Ni bilo nobenega presenečenja. Ena stran je za dva odstotka prehitela drugo in to je vse, kar se je zgodilo. Je pa vprašanje, kako naprej. V interesu države je, da Janša in Janković sestavita skupno vlado. Če tega ne bo, to ne bo dobro," je prepričan Oman. In spomni na preteklost, ko je v krizah prevladal razum: "Včasih, pred vojno, so bili strašni konflikti med klerikalci in liberalci. Toda ko je bila država ogrožena, so znali sesti skupaj, ker so bili res liberalci in klerikalci, ampak oboji liberalni." In kaj bi Ivan Oman svetoval Slovenski ljudski stranki (SLS), naslednici Slovenske kmečke zveze - naj gre v koalicijo z Jankovićem? "SLS naj gre lepo v opozicijo, da mir in čaka naslednje volitve, saj je tako in tako vedno počela neumnosti. Zaradi mene sicer lahko gre v vlado, toda v tem primeru je čez štiri leta ne bo več." In kaj, če bo kmetijstvo propadlo, če ga ne bo ponovno prevzela SLS? "Kmetijstvo ne bo nič propadlo, ker ne more propasti. Ljudje morajo vedno imeti hrano. Vem sicer, da Janković nima čisto nikakršnega pojma o kmetijstvu, toda moral bo vzeti na znanje, da kmetijstvo obstaja in da mora obstajati še naprej," nam je odvrnil Oman.

Da Janković o kmetijstvu ne ve čisto nič, pa ne bo povsem držalo. Iz spletnega bibliografskega sistema Cobiss je namreč mogoče razbrati, da je Zoran Janković leta 1980 diplomiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, in sicer pri mentorici dr. Tei Petrin (ministrici za gospodarstvo v Drnovškovi vladi), naslov diplomske naloge pa je bil Prekupčevalci s kmetijskim blagom pri nas. Ali bo Jankovićevo poznavanje prekupčevanja s kmetijskim blagom slovenskemu kmetijstvu kaj koristilo, bo pokazal čas.

Okolje in kmetijstvo ne gresta skupaj

Oman se tudi ne strinja, da bi nova vlada kmetijsko ministrstvo združila z okoljskim. "Bodo kmetijstvo dali kakšnemu okoljcu, ki nima pojma in ga bo uničeval?" se sprašuje Ivan Oman in predlaga, naj vlada združi resorje, ki sodijo skupaj. Na vprašanje, komu bi zaupal notranje in pravosodno ministrstvo, izstreli: "Gregorju Virantu." A doda: "Ne bodo pa mu pustili ukrepati, saj je potem konec z mafijo." S trditvijo, da prvič v zgodovini Slovenije liberalne demokracije ne bo v državnem zboru, saj stranka LDS na zadnjih volitvah ni dosegla parlamentarnega praga, se Oman ne strinja. "Liberalna demokracija ni izpadla iz parlamenta. Saj imajo Jankovića. Vsi so volili Jankovića, zato so združeni v njem."