Kučana so novinarji - volitve je v medijskem središču v Cankarjevem domu spremljalo okoli 500 predstavnikov sedme sile iz Slovenije in tujine - omenili, zato ker je nekdanji predsednik Slovenije pred slabima dvema mesecema zbral skupino politikov, direktorjev, profesorjev, pravnikov, kulturnikov in športnikov, ki je Jankoviću predlagala, naj nastopi na volitvah.

Slovenski politični analitik dr. Vlado Miheljak je Janeza Janšo označil za največjega osmoljenca teh volitev, novinar F. Christian Wehrschütz, stalni dopisnik Avstrijskega radia in televizije (ÖRF) za države jugozahodnega Balkana, pa je navedel dva razloga, zakaj se je to zgodilo. "Velika napaka Janeza Janše je bila, da ni sodeloval na zadnjih dveh televizijskih soočenjih, da bi pojasnil zgodbo s svojimi stanovanji, volilce pa je zmotilo tudi to, ker je znova stavil na slovensko pomlad, saj bi se z njo Slovenija vrnila v preteklost," je ocenil Wehrschütz. Da je Janša največji osmoljenec teh volitev, kaže tudi to, da je edini strankarski prvak, ki sinoči po objavi volilnih izidov ni prišel pred novinarje v novinarsko središče v Cankarjevem domu.

Vse javnomnenjske raziskave so kazale na prepričljivo zmago Janeza Janše, zato je njegov nepričakovan poraz povzročil precej težav tudi novinarjem. Kolega, ki dela za enega od tujih medijev, je imel pripravljene tekste z več scenariji - enega s prepričljivo zmago SDS, drugega s tesno zmago... a je moral svoje poročilo napisati na novo, saj zmage Zorana Jankovića ni pričakoval. Člani Virantove liste so objavo izidov vzporednih volitev pričakali z aplavzom in s številnimi pikrimi pripombami na račun Janševe SDS. Nekateri so si zaželeli, da bi bi bili tisti trenutek na Gospodarskem razstavišču, da bi se na lastne oči prepričali, kako neki članom SDS tekne hrana, ki so jo pripravili ob pričakovanem praznovanju volilne zmage. Gregor Virant, ki je včeraj slavil 42. rojstni dan, je bil s četrtim mestom, na katero se je uvrstila njegova stranka, zelo zadovoljen. Če ne bi bilo afere z njegovimi honorarji, ki jih je prejemal hkrati z nadomestilom ministrske plače, bi njegova lista prejela od 20 do 25 odstotkov glasov volilcev, je prepričan Virant. Ocenjuje, da je s tem pridobila predvsem Jankovićeva Pozitivna Slovenija, in priznava, da se je na to afero odzval "nerodno, a iskreno". Meni, da se mu bo to, da je poravnal stroške, ki jih je imel država z njim leta 2009, dolgoročno obrestovalo. "Mi smo čisti. Verjamem, da so naši tekmeci globoko kopali po naši preteklosti, a niso našli nobene nezakonitosti," je dodal Virant.

Murskosoboški župan Anton Štihec, ki je bil nekoč član Janševe SDS, zdaj pa je pri Virantu, sodelovanja v koaliciji z Zoranom Jankovićem ne izključuje. Pričakuje pa, da bo Virantova lista prevzela ključna državotvorna resorja. "Glede na to, da sta Janez Janša in Zoran Janković v takšnih in drugačnih predkazenskih postopkih, mora ministrstvi za pravosodje in za notranje zadeve obvladovati nekdo, ki je nevtralen. Zame osebno je vseeno, kakšna koalicija bo, želim pa, da se nehamo enkrat prepirati za oslovske sence in stopimo skupaj. Slovenci to znamo narediti, toda če bodo znova prevladale ideološke delitve, se nam ne obeta nič dobrega," meni Štihec.

Radovan Žerjav, prvak Slovenske ljudske stranke, ki je včeraj zbrala slabih sedem odstotkov glasov, sodelovanja v Jankovićevi vladi niti ne napoveduje niti ne izključuje, medtem ko podpredsednik SLS Franc Bogovič nad sodelovanjem v koaliciji ni navdušen, saj meni, da bo težko uskladiti zelo različne koncepte. Mimogrede, Bogovič se bo po včerajšnjih volitvah zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije poslovil s položaja župana občine Krško, saj so ga volilci ponovno izvolili za poslanca.

Ljudmila Novak, predsednica Nove Slovenije (NSi), je pred novinarje sinoči stopila zadovoljna, saj je NSi prva stranka, ki se je je uspelo vrniti v državni zbor, potem ko je na zadnjih volitvah izpadla iz njega, in tudi izključila možnost, da bi NSi sodelovala v vladi, katere mandatar bo najverjetneje Zoran Janković. Da Janković vlade brez njega ne bo mogel sestaviti, pa je prepričan predsednik DeSUS Karl Erjavec. "Mislim, da bo zato veliko zanimanja za našo stranko, in če bomo šli v koalicijo, bomo šli v tisto, ki bo zagotovila več delovnih mest za mlade, kjer bomo lahko obvarovali interese upokojencev in kjer bomo ohranili javno zdravstvo in šolstvo," napoveduje Erjavec. Medtem ko Vlado Miheljak ocenjuje, da bi lahko Janković vlado sestavil tudi brez Karla Erjavca, kajti: "DeSUS je premajhna stranka za ceno, ki jo postavlja."