Predsednik DeSUS Karl Erjavec in sekretar stranke Ljubo Jasnič sta se danes sestala z najverjetnejšim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem. Kot je po sestanku povedal Jasnič, so se pogovarjali o programskih izhodiščih DeSUS in Jankovićeve stranke ter ugotovili, da so si ta podobna. Zbližali so tudi stališča glede pokojninske reforme, je dejal.

Jasnič je povedal, da so stališča zbližali o programih strank kot celoti oziroma da imajo o nujnih ukrepih, ki jih bo morala sprejemati nova vlada, podobna stališča. Podrobneje pa se bodo o tem pogovarjali prihodnji teden, ko se bodo v stranki DeSUS predvidoma odločali tudi o vstopu v vladno koalicijo. Jutri pa naj bi se Janković pogovoril še s predsednikom Liste Virant Gregorjem Virantom.

Janković je vabilo o morebitnem sodelovanju poslal tudi SDS, čeprav je v predvolilni kampanji večkrat ponovil, da s to stranko ne bi sklenil koalicije. V Janševi SDS so potrdili, da so povabilo na pogovor prejeli, medtem ko podrobnosti sestanka še urejajo. Vendar pa so v današnjem sporočilu za javnost po ponedeljkovi seji izvršilnega odbora stranke zapisali, da glede na to, da je Janković vnaprej zavračal sodelovanje s SDS, resnega povabila k sestavi njegove koalicije ne pričakujejo.

Žerjav: Ni možnosti, da gremo v koalicijo

Vodstvo SLS se je danes sestalo na kolegiju, na katerem se pripravljajo na četrtkov izvršilni odbor stranke. Na njem bodo analizirali kampanjo in rezultate letošnjih državnozborskih volitev. Prihodnji torek se bo sestal še glavni odbor SLS, ki bo sicer potrjeval tudi "takšno ali drugačno stališče" stranke glede njenega statusa v prihodnje. V tem trenutku po besedah Žerjava ni nobene možnosti, da gre SLS v koalicijo. Med ključnimi problematičnimi točkami je omenil dvig DDV, ki ga je v volilnem programu zagovarjal Janković.

Kot je poudaril predsednik SLS, državljanov in državljank, pa tudi gospodarstva ne bi smeli dodatno obremenjevati z dvigom davkov. Pojasnil je, da so se tudi v stranki ukvarjali s to idejo, a so z izračuni ugotovili, da bi to pomenilo med 30 in 40 evrov dodatnih letnih izdatkov na osebo na leto. "Za nekatere to ni problem, za mnoge pa je to velik problem," je pojasnil predsednik SLS.

Že v kampanji so v SLS poudarjali, da bo sama koalicija, kakršna koli že bo, za Slovenijo premalo, je povedal Žerjav. Slovenija v tem trenutku potrebuje dobro sodelovanje med koalicijo in opozicijo, sodelovanje v dobro slovenskega naroda, je dejal. Napovedal je, da bo SLS v vsakem primeru ravnala konstruktivno in bo podpirala ukrepe, ki so morda nepopularni, a za državo potrebni.

Pojasnil je tudi, da jih je Janković že povabil na pogovor, ki bo predvidoma še ta teden, in da se bo sestanka udeležil. Tudi v prihodnje bo namreč Slovenija potrebovala kulturen in strpen dialog, je povedal Žerjav. V SLS se po njegovih besedah zavedajo svoje odgovornosti in od nje ne bežijo, je pa iniciativa zdaj na strani zmagovalcev tokratnih volitev.

V Novi Sloveniji so danes ponovili, da kakšnega vabila na koalicijska pogajanja za zdaj še niso prejeli.

Pahor: Pripravljeni smo se pogovarjati

Stranka SD se je z Jankovićem pripravljena pogovarjati o sodelovanju v vladni koaliciji, je pojasnil predsednik stranke Borut Pahor. Če pa se zaradi razlik ne bi mogli dogovoriti za sodelovanje, bodo Socialni demokrati kljub temu podprli novo vlado in njene ključne projekte.

Vodstvo SD je namreč danes sklenilo, da se bodo pogajali o vstopu v vladno koalicijo, in se tudi dogovorilo za ustanovitev skupine za pogovore. Če pa se jim zaradi nepremostljivih razlik ne bi uspelo dogovoriti, bodo kljub temu podprli mandatarja, vlado in njene ključne projekte, ne da bi v njej sodelovali. Kot poudarja Pahor, namreč Slovenija novo vlado potrebuje takoj, zato v SD njene izvolitve ne želijo ovirati.

Pahor si sicer želi, da bi se z Jankovićem dogovorili za sodelovanje, a hkrati opozarja na medsebojne razlike, ki niso samo programske. Z Jankovićem imata namreč zelo različen način vodenja, pri čemer je Jankovićev "deloma avtokratski". Pahor ugotavlja, da je to verjetno tudi razlog, da so ga volivci izvolili, in dodaja, da je avtokratski način vodenja v kriznih razmerah napačen.

Poleg tega pa je Janković pa Pahorjevem mnenju "bistveno manj suveren v svojih odločitvah, kot mislimo, da bo". "Janković je rekel: Uredil sem Mercator, uredil sem Ljubljano, uredil bom Slovenijo. Pa poglejmo," še pravi Pahor. Med programskimi razlikami pa je Pahor izpostavil različen pogled na Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki bi jo Janković ukinil, Pahor pa na to ne pristaja.