10. Skrivnostni imperij Zlatana Kudića preiskujejo kriminalisti

Ljubljanski kriminalisti so v sredo po vsej Sloveniji opravili več hišnih preiskav zaradi suma ponarejanja listin in davčnih utaj, pri katerih je nastala škoda v višini več milijonov evrov. Kdo je bil njihova glavna tarča, niso razkrili, neuradno pa je šlo za Zlatana Kudića, nesojenega lastnika Gradu Podvin.

9. "Jezus kliče tiste, ki se trudijo uvrstiti na njegovo DESNICO."

„Kako si se obnašal na volitvah? Ali si se jih sploh udeleževal? Ali si podpiral stranke, ki izhajajo iz prejšnjega režima, ki je naredil toliko gorja našemu narodu," so zapisali v obvestilu župnije Stari trg pri Ložu in svojim ovčicam namignili, da levi odločno in javno zanikajo Boga in odkrito delajo proti veri ter Cerkvi.

8. Na sojenju Hanžku o Jelinčičevi zaporni kazni

Zmagu Jelinčiču bo verjetno še žal, da je sprožil kazenski pregon zaradi razžalitve zoper Matjaža Hanžka, ki ob neki priložnosti izjavil, da Jelinčič prodaja glasove svojih poslancev in da je pred leti ukradel starinske pištole iz Narodnega muzeja. Sodni senat je namreč odločil, da si bodo na sojenju ogledali sodbo iz leta 1975, s katero je bil Jelinčič obsojen na zaporno kazen.

7. Krajnca izžvižgali in odgnali, ko je vstopil v avlo filozofske fakultete

Ta teden se je v zgodovino zapisala tudi ponovna zasedba filozofske fakultete. Več kot sto protestnikov, nekateri med njimi so celo prespali v predavalnicah, je med drugim zahtevalo polno financiranje študija, konec bolonjske reforme, demokratizacijo univerze in štipendije za vse. V videoprispevku pa si lahko ogledate, kako so protestniki izgnali predstavnike strank.

6. Ovce in ovni

Vlado Miheljak se je enajst dni pred sodnim dnem razpisal o tem, da nas v primeru zmage Janeza Janša čaka politična situacija, na las podobna tisti, ki jo imajo trenutno v sosednji Madžarski pod premierom Viktorjem Orbanom. Sicer pa najbolje, da si kolumno kar preberete.

5. Del levice upa na predsednikovo pomoč pri postavljanju mandatarja

Na delu levice so pred volitvami, kjer vse kaže na zmagoslavje SDS, vse glasnejša razmišljanja o tem, kako preprečiti, da bi prihodnjo vlado vodil Janez Janša, oziroma kakšne so možnosti, da predsednik republike Danilo Türk prekrši nepisano pravilo in mandat za sestavo vlade podeli nekomu iz stranke, ki ni relativna zmagovalka volitev.

4. Zasledovalci zaostali skoraj cel krog za Janševo SDS

Ponedeljkova volilna napoved je pokazala, da so prva televizijska soočenja, ki so bila usmerjena predvsem v napake kandidatov, najbolj koristila Janezu Janši, škodila pa Gregorju Virantu do katerega so bili voditelji soočenj, milo rečeno, zelo neprizanesljivi.

3. Janšo pričakal napis "Rdeči nam kradejo", Matoz dobil denarno kazen

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na tokratni obravnavi v osmih urah uspel prebrati samo 56 od 80 strani obtožnega predloga. Začetek sojenja je zaznamovalo tudi nekaj provržencev stranke SDS, ki so pred sodišče prinesli transparente in vzklikali Janša, Janša, vendar so se kmalu razšli. Naslednja obravnava bo 12. decembra, torej šele po volitvah.

2. V zemljiški knjigi zamolčano stanovanje Janeza Janše

Trditev Janeza Janše, ki je na četrtkovem soočenju na Pop TV ob vprašanju Zorana Jankovića dejal, da je stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani "plačal s kreditom in ga tudi prepisal", se je izkazala za neresnično. Janša (so)lastništva stanovanja ni vpisal v zemljiško knjigo, prav tako ga ni plačal s hipotekarnim posojilom, za katerega bi zastavil omenjeno stanovanje. V več kot dveh letih sploh še ni začel s postopkom vpisa.

1. Razlika med prvouvrščeno SDS in Jankovićevo listo se zmanjšuje

Terenska raziskava agencije Ninamedia, ki je potekala podobno kot vzporedne volitve, je potrdila dosedanje volilne napovedi. V vodstvu je še vedno SDS, ključe za sestavo koalicije pa bržkone, kljub silovitemu padcu v zadnjih tednih, v svojih rokah drži Lista Gregorja Viranta. Brez njihovih poslancev se verjetno ne bo izšla nobena koalicija. Članek je poleg velike branosti dosegel tudi rekordno število komentarjev – 405.

Prejšnje preglede tedna najdete tukaj.