Iz SDS so najprej sporočili, da se bosta predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković in predsednik SDS Janez Janša z delegacijo ob 16.30 sestala v prostorih državnega zbora.

Janša obžaluje, da do srečanja ni prišlo

"V luči dejstva, da je SDS pripravljena delati povezovalno in konstruktivno v smeri reševanja velikih problemov, s katerimi se sooča Slovenija, smo ocenili, da so resni pogovori med parlamentarnimi strankami koristni in smo povabilo sprejeli," so zapisali v SDS. Kasneje pa je Janez Janša na tiskovni konferenci, ki jo je sklicala SDS, dejal, da povabila niso razumeli kot formalno povabilo na koalicijske pogovore. "Teh niti ne more biti, saj predsednik države ni še nikomur podelil mandata," je rekel in dodal, da obžaluje, da so sestanka ni prišlo.

Janša je dejal, da so v stranki menili, da gre za pogovor o intervencijskih ukrepih, ki bi jih morala vlada sprejeti pred novim letom in takoj po novem letu. Mesto dogovarjanja je bil vedno državni zbor, je bil jasen Janša. "Z Jankovićem se ne bomo sestajali po kafičih," je zaključil predsednik SDS.

Politike se ne vodi na tak način

Kot je dejal Janša na današnji novinarski konferenci, so bila vabila v gostinske lokale, vendar SDS po njegovih besedah politike ne vodi na tak način. Poudaril je, da so za srečanje z Jankovićem rezervirali sejno sobo v državnem zboru, ki ne pripada nobeni poslanski skupini in je torej "nevtralno mesto".

Po njegovem mnenju naj bi bil državni zbor mesto dogovora za probleme, ki jih je treba rešiti še do sestave nove vlade. Tudi po prejšnjih volitvah je veliko pogovorov potekalo v državnem zboru, je dejal Janša. Zato ne ve, zakaj nekdo, ki je bil izvoljen za poslanca, "čuti tak strah pred prostori parlamenta".

Hkrati se Janši občinski prostori - Janković je za srečanje predlagal Mestno hišo - za dogovarjanje o nacionalni politiki ne zdijo primerni, spomnil je tudi, da zakon jasno ločuje poslansko in župansko funkcijo.

Kdo sedaj govori eno, dela pa drugo?

Janša upa, da v prihodnje ne bo prihajalo do "takšnih nesmiselnih zapletov". Je pa ob tem dejal, da če tisti, ki ima odgovornost, da v teh težkih časih sestavi neko trdno vlado, začne komplicirati pri takšnih stvareh, "potem tega ne bo nikoli naredil". Ob tem se je Janša vprašal, ali je bilo današnje Jankovićevo vabilo sploh mišljeno resno, saj je v medijih prebral, da je Janković na neki prireditvi v Portorožu.

Janša je na novinarski konferenci še spomnil na Jankovićeve besede pred volitvami, da s SDS v koalicijo ne bi šel, češ da Janša govori eno, dela pa drugo, danes pa jih vabi k sodelovanju. "Sami se vprašajte, kdo govori eno, dela pa drugo," je komentiral Janša, ki je še menil, da se obeta nadaljevanje razdrobljenosti in konfliktov, kakršni so se dogajali zadnja tri leta.

Sestanka naj bi se poleg Janše udeležila tudi podpredsednik SDS Zvone Černač in predsednik odbora za finance pri Strokovnem svetu SDS Andrej Šircelj.

Janković zatrjuje, da je s povabilom SDS na sestanek mislil resno

Iz Pozitivne Slovenije so sporočili, da je njihov predsednik Zoran Janković s povabilom stranki SDS na sestanek mislil resno. Kot so pojasnili za STA, je bil v primeru sestanka s prvakom SDS Janezom Janšo pripravljen odpovedati svoje današnje obveznosti, ki jih je imel v Portorožu.

V Pozitivni Sloveniji pri tem poudarjajo, da so bili v SDS s tem seznanjeni, saj so jim to jasno sporočili.

S tem so se v Pozitivni Sloveniji odzvali na Janševe besede, ali je bilo Jankovićevo vabilo sploh mišljeno resno, saj je v medijih prebral, da je Janković na neki prireditvi v Portorožu.

PS: Takšno pogojevanje je nekorektno

Iz Pozitivne Slovenije pa so sporočili, da obžalujejo, da v stranki SDS ni realnega interesa za srečanje. Janković je predsednika stranke SDS, Janeza Janšo, tako kot vse ostale predsednike parlamentarnih strank, razen sedanjega predsednika vlade, povabil na sestanek v svojo pisarno v Mestni hiši, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Iz SDS so odgovorili, da so se pripravljeni sestati le v prostorih državnega zbora. Ker gospod Zoran Janković še ni potrjen poslanec državnega zbora in tudi stranka LZJ-PS tam nima prostorov, smo predlagali, da se predsednika obeh strank osebno dogovorita o lokaciji, ki ne bi smela predstavljati ovire za srečanje. Janez Janša osebnega kontakta z Zoranom Jankovićem ni želel vzpostaviti, pač pa so nas iz stranke SDS naknadno obvestili, da so sami določili in rezervirali prostor za srečanje, sobo 110 v parlamentu ob 16.30. SDS so že danes dopoldne obvestili, da Zorana Jankovića ob določeni uri na sestanek ne bo, saj je tako enostransko pogojevanje nekorektno.," so še sporočili iz Pozitivne Slovenije.

Zoran Janković se je ta teden že srečal s prvaki strank, ki so prišle v parlament – SD, DeSUS in Državljansko listo Gregorja Viranta.

Še ta teden naj bi se Janković sestal tudi z NSi, čeprav je pri tej stranki jasno, da jih zanima pomladna koalicija. Z vodstvom SLS pa naj bi se sestal prihodnji teden.

Zalar se bo sestal s Kresalovo

Stranke, ki so na predčasnih volitvah dosegle slab rezultat, razmišljajo o menjavi vodstva. Svoj odstop je že ponudil Janez Janša, a ga stranka ni sprejela. Tudi predsednica LDS Katarina Kresal je članom izvršnega odbora ponudila odstop, o čemer bo razpravljal še svet stranke.

Kot smo danes že pisali, naj bi se s Kresalovo danes sestal tudi Aleš Zalar, ki je bil do srede v Angliji, zato pravi, da ga zanima, kaj se je na volitvah pravzaprav zgodilo.