Virantova lista, ki se je "rodila" le osem tednov pred volitvami, je zbrala dobrih osem odstotkov glasov volilcev. "Pred osmimi tedni smo začeli iz nič. Takrat nismo imeli drugega kot idejo, program v glavi in ozko ekipo pobudnikov, a smo kljub temu dobili skoraj 100.000 glasov, s katerimi bomo ravnali zelo odgovorno," je po uvrstitvi svoje stranke v parlament napovedal Virant. Pa bo sodeloval v vladi, katere mandatar bo najverjetneje Zoran Janković? "Že pred volitvami smo povedali, kako bo s tem. Pripravljeni smo se pogovarjati z vsemi strankami, ne gremo pa v koalicijo za vsako ceno. Postavili bomo zelo jasne in odločne pogoje, naša načelnost in pogoji pa veljajo tako za Zorana Jankovića kot za Janeza Janšo," zagotavlja Virant, ki ne skriva, da jih zanimata predvsem ministrstvi za notranje zadeve in za pravosodje. "Mislimo, da nam bodo državljani pravno državo zaupali bolj kot strankama gospodov Jankovića in Janše, saj so na obeh straneh neki sumi," je pojasnil Virant.

S predvolilno kampanjo, ki je bila najbolj uperjena predvsem proti njegovi stranki (Virantovo hkratno prejemanje honorarjev in nadomestila ministrske plače v letu 2009 je močno omajalo naklonjenost državljanov njegovi listi), ni bil zadovoljen. "Vsa negativna kampanja, ki je bila uperjena proti nam, se kot bumerang vrne proti tistim, ki ga vržejo," je ocenil Virant, metalca bumeranga pa ni hotel imenovati z imenom in priimkom. "To naj se bere med vrsticami," nam je dejal.

Vlado Miheljak v zvezi s tem pravi, da so Viranta javnomnenjsko ubili, vendar ne mediji, je pa bil - tako Miheljak - ubit prek medijev. Ugotavlja tudi, da se je v zadnji volilni kampanji znova potrdilo, da politični akterji ne razlikujejo med negativno kampanjo, katere bistvo je pokazati, "da si ti dober, nasprotnik pa slab", ampak je vse skupaj znova prešlo v umazano kampanjo. "Toda na vseh dosedanjih volitvah so bili tisti, ki so se šli umazano kampanjo, poraženi," poudarja Miheljak, ki se vse od leta 1990 ne spomni primera, da kateri od najvidnejših politikov ne bi prišel na televizijsko soočenje takrat, ko je pričakoval neprijetna vprašanja. Ko so namreč v javnosti zaokrožili dokumenti o stanovanjskih poslih Janeza Janše, je ta dva dni pred volitvami izpustil ključni televizijski soočenji, kar ga je po mnenju mnogih strokovnjakov stalo zmage.