Francoska vasica Le Grand Bornard bo po nekaj letih znova gostila tekme svetovnega pokala v biatlonu. Že na uradnih treningih za današnji moški sprint je bilo več kot tisoč navijačev, kar je neprimerljivo s Pokljuko. Verjetno na to vplivajo tudi zadnji veliki uspehi močne francoske ekipe, ki z Martinom Fourcadom na čelu v decembrskem ciklusu ni bila še nikoli močnejša. Domača tekma je zagotovo povečala evforijo.

Slovenska reprezentanca francoskega prizorišča tekem izpred šestih let nima v lepem spominu. Jakov Fak se je v najetem cenenem hotelu zastrupil s hrano in zaradi tega z velikimi zdravstvenimi težavami s težavo izpeljal olimpijsko sezono 2014. Nerodnosti vodstvo verjetno ni ponovilo. Slovenska ekipa je v avstrijskem Hochfilznu dobila zalet. Fak je bil s četrtim mestom po več kot letu dni znova med deseterico in po dveh letih znova zelo blizu zmagovalnih stopničk. Odlikoval se je z odličnim streljanjem. Na posamičnih tekmah je zadel vseh 30 tarč. Zaveda se, da je prav ta prvina njegova najmočnejša ta trenutek.

Naklonjen mu je tudi program tekem. Ob današnjem sprintu (14.15) v soboto sledi zasledovalna tekma po zaostankih, v nedeljo pa še najbolj spektakularna disciplina s skupinskim startom tridesetih najboljših v decembrskem ciklusu. To sta za Faka tudi najljubši disciplini. Klemen Bauer enkrat na sezono ujame popoln strelski dan in vrhunsko tekaško formo. V Hochfilznu je bonus z vsemi zadetimi že izpolnil, tekaško ne. Za nastop na nedeljski tekmi potrebuje dva vrhunska nastopa. Za Miha Dovžana in Roka Tršana bo uspeh kakšna (nova) točka svetovnega pokala, ki jo je prvi že ujel. Za biatlonke Polono Klemenčič, Leo Einfalt in Niko Vindišar bo uspeh že uvrstitev na sobotno zasledovalno tekmo šestdeseterice, točke pa bi bile ob sedanji tekaški ravni že vrhunski dosežek.