»Če ne zadeneš materiala, na tej ravni ne moreš biti konkurenčen,« se je trener biatloncev Uroš Velepec razočarano sprijaznil po uvodni tekmi v francoski vasici Le Grand Bornand. Zgolj 84. mesto Jakova Faka je za nekdanjega svetovnega prvaka seveda enako katastrofi. Preostala trojica Klemen Bauer (44. mesto), Rok Tršan (47.) in Miha Dovžan (50.) je deloma čast reševala z odličnim streljanjem. Slovenska četverica je bila v smučini nemočna, saj so bili vsi med počasnejšimi, po številkah med 60. in 86. tekaškim časom dneva. Fak je za nameček moral še trikrat v kazenski krog.

Servisna ekipa na čelu z ruskim strokovnjakom v odjugi ni našla pravih smuči, maž ali drsne strukture, a kombinacijo tega. Tako se je pripetilo že na drugi tekmi v Oestersundu na 20 kilometrov, kar je v slovenski reprezentanci povzročilo veliko vznemirjenja in verjetno tudi slabe volje. V Hochfilznu, ko je bil Fak znova konkurenčen za zmagovalni oder, je situacijo kot šef servisa reševal nekdanji prvi šef Anže Globevnik. Da je s pripravo smuči nekaj narobe, je bilo hitro očitno. »Jakov je že na prvem vmesnem času po kilometru in pol zaostajal 17 sekund. Takrat se začne podirati vse, tudi motivacija. Za streljanje je zagotovo vedel, da si ne sme privoščiti napake, in to se je seštevalo. Jakov je po tekaški pripravljenosti zanesljivo konkurenčen najboljšim, razen nekaterim izjemam, kot je trenutno Johannes Thingnes Boe,« je Velepec pojasnjeval okoliščine. Njegov najuspešnejši varovanec se je s to uvrstitvijo (84. mesto) približal najslabši uvrstitvi kariere, s katero je pri nedopolnjenih dvajsetih letih prvič nastopil v svetovni eliti. Za nameček ga je Johannes Thingnes Boe kot najboljši tekač dneva prehitel tudi v smučini in mu tako še bolj zbil motivacijo. Zagotovo Faku ni v tolažbo, da je imel podobno slab dan tudi Nemec Erik Lesser (82.), ob tem pa je njegov rojak Benedikt Doll s popolnim streljanjem dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. »Na strelišču sem imel nekaj sreče. Vedno je lepo zmagati z nekaj sreče. Še posebej, če je prva. V zadnjem letu sem imel veliko slabih trenutkov. To sezono sem začel bolj pod kontrolo. Mogoče je to tudi zaradi izkušenj in boljše samokontrole,« je razmišljal Benedikt Doll.

Le Grand Bornand Faku očitno ni usojena. Pred šestimi leti se je zastrupil s hrano, tokrat ni ujel niti nastopa na jutrišnji zasledovalni tekmi. V zraku pa visi tudi pravica nastopa med najboljšimi tridesetimi na nedeljski tekmi s skupinskim startom. Kot 18. v skupnem seštevku ima še nekaj kapitala, a tekmeci ga morda lahko izrinejo iz kvote. Preostala trojica si je z odličnim streljanjem (le Bauer je zgrešil eno tarčo) izborila nastop na jutrišnjem zasledovanju, a se bo morala zaradi velikih časovnih zaostankov za točke zelo potruditi. »Tudi Klemen, Rok in Miha niso imeli najboljšega materiala, a so vendarle dobili novo priložnost. Vmes upam, da bomo bolje pripravili smuči. Dobro je vsaj to, da vemo, kje tičijo razlogi za slab dan,« se nadeja Velepec. Danes bodo v smučini biatlonke Nika Vindišar, Lea Einfalt in Polona Klemenčič. Uvrstitev med najboljših 60 je osnovni cilj.