»Ta uspeh je dober tako za ekipo kot zame osebno. Seveda pa si želim še bližje vrhu oziroma na sam vrh. Če bom še naprej tako dobro streljal in bom napredoval tudi v teku, mi bo to prej ali slej tudi uspelo,« je Jakov Fak po sobotnem dosežku, ko se je s četrtim mestom po letu dni znova uvrstil med najboljšo deseterico, ohranil visoko motivacijo za vrnitev na vrh svetovnega biatlona.

Zasledovalna tekma v tirolskem Hochfilznu je bila njegova velika vrnitev. Med deseterico ni bil od lanskih decembrskih tekem, z odličnim streljanjem (zadel je vseh 20 tarč dneva) in odličnim finišem v smučini se je vrnil med elitnih deset prav na istem prizorišču. Ob tem je bil v boju s Francozoma Emilienom Jacquelinom in Simonom Desthieuxom le korak oddaljen od zmagovalnih stopničk, na katerih je bil zadnjič v svetovnem pokalu prav tako v Hochfilznu decembra 2017. Dober vtis je v slovenskem taboru dopolnil Miha Dovžan s 35. mestom. V nedeljo si je štafeta Dovžan, Fak, Klemen Bauer in Rok Tršan izborila deveto mesto. S tem ji je drugič zapored uspel lov najboljše deseterice, kar glede na ozko tekmovalno bazo velja za zelo spodoben dosežek.

Fak je zasledovalno tekmo začel kot trinajsti, 42 sekund za Johannesom Thingnesom Boejem, in to razliko obdržal do cilja. Dobro je vedel, da mu le natančno streljanje omogoča boj za vrh. Znova je dobro prenesel ta pritisk in nadaljeval niz zadetkov s sprinta (30/30). »Tokratna tekma se je glede na dejstvo, da nisem imel najboljšega izhodišča, dobro iztekla. Bil sem stoodstoten, pridobival sem,« se je po uspešni izvedbi smejalo Jakovu Faku. Le v ciljnem sprintu mu je sloves odličnega sprinterja pokvaril Jacquelin, ki se je s popolnim streljanjem na tretje mesto prebil z 18. po sprintu. Fak pa je za korak ugnal njegovega rojaka Desthieuxa, ki je zasledovanje začel kot drugi. Najboljša četverica je zadela vse tarče.

Jakov Fak je tudi na štafetni tekmi z drugim časom druge predaje še enkrat potrdil, da se z majhnimi koraki bliža najboljšim. Od Mihe Dovžana je štafeto prejel kot 13. in jo Klemnu Bauerju predal kot četrti. Slednji je bil na strelišču preveč neučakan in z osmimi naboji stoje ni uspel zadeti pet tarč. Z desetim časom predaje je Rok Tršan ohranil deseterico. Fak je svoj nastop znova gledal z očmi perfekcionista: »Za ekipo je znova zelo dobra tekma, moj nastop pa ni bil optimalen. Dvakrat sem moral popravljati na strelišču. Poskušal sem čim hitreje ustreliti in nato popraviti morebitno napako. Tekaško sem se počutil kar v redu, v zadnjem krogu celo bolje kot na zasledovalni tekmi. Spodbudno. Se že veselim naslednjih tekem v Franciji.« Trener Uroš Velepec meni, da je bilo dosegljivo šesto ali sedmo mesto, a realno nekaterih reprezentanc ne morejo prehiteti, če te ne delajo napak na strelišču. Slovenija je v pokalu narodov napredovala na enajsto mesto.

Od četrtka do nedelje se karavana seli v Le Grand Bornand, kjer bodo na sporedu sprint, zasledovalna tekma in skupinski start trideseterice.