Štafetne tekme imajo v biatlonu več veljave in pozornosti v primerjavi s sorodno panogo smučarskim tekom. Ne gre zgolj za atraktivnost in nepredvidljivost discipline, ki ponuja nekaj priložnosti tudi kakšnemu presenečenju in s tem širšemu krogu reprezentanc. V teku je presenečenj manj. Slovenija ta teden na tekmah svetovnega pokala v tekih v Lillehammerju, kjer so na sporedu tudi klasične štafetne preizkušnje, sploh nima predstavnika in je vse usmerjeno na Davos in predbožično Planico. Del reprezentance s Katjo Višnar, Vesno Fabjan, Alenko Čebašek bo nastopal na mednarodni tekmi FIS na spremenjenih progah Pokljuki s 350 nastopajočimi iz kar 23 držav. V biatlonu si zaradi pravil odsotnosti s svetovnega pokala sploh ne morejo privoščiti. Na rezultate in dosežke štafete je vezan tudi pokal narodov. S to razvrstitvijo pa so povezani bonusi za vso reprezentanco. Gre za finančni prispevek, kvote nastopajočih in še kaj.

Moška reprezentanca je v pokalu narodov trenutno 13., nižje od načrtov. Slovenska štafeta bi danes potrebovala odmevnejši dosežek tudi za spodbudo. Po 23. in 34. mestu Jakova Faka in Klemena Bauerja na 10 kilometrov je bil izkupiček na 20 kilometrov zelo skromen. Tudi Fak ni bil niti med dobitniki točk štirideseterice. »Rezultat ne kaže nič dobrega. Tekma je bila zelo slaba. Glede na vse, kar se je dogajalo, pa sem vesel, da sem jo sploh dal skozi,« se je dan po nastopu odzval razočarani Jakov Fak. O podrobnostih dogajanja v reprezentanci niso govorili. S pripravo in izbiro smuči imajo težave. Fak vse obrača na optimizem: »Glede na to, kako sem tekmo občutil na svoji koži, vem, da je daleč od realnega stanja in moje pripravljenosti. Moram in zmorem bolje.« Štafetna tekma, ki ima seveda povsem drugačno dinamiko kot dolga posamična tekma, bo vsekakor najlepša priložnost za popravilo vtisa. Če kdaj, štafeta, ki bo nastopila v zaporedju menjav Miha Dovžan, Jakov Fak, Klemen Bauer, Rok Tršan, to potrebuje že na Švedskem.

Prav nastop ženske štafete je bil v preteklosti velikokrat vprašljiv, čeprav se je slovenska reprezentanca zaradi pravil IBU morala truditi. Odslej te bojazni ne bo več. Mlajše biatlonke so že toliko odrasle in se prebile skozi nižji nivo, da za nastop lahko poteka celo interni izbor. Če bi sodili po uvodnih dveh posamičnih tekmah od slovenske četverice (Nika Vindišar, Nina Zadravec, Polona Klemenčič, Lea Einfalt) glede na posamične dosežke posebnega presežka ni mogoče pričakovati. Le 67. mesto bivše tekačice Lee Einfalt kot najboljša uvrstitev v Östersundu in 22. mesto v pokalu narodov ni referenca, vendar se kaže optimizem, da bo Slovenija nekoč spet imela konkurenčno štafeto, ki ne bo zgolj »sodelovala«, dokler je vodilna štafeta ne ujame za krog.