2. Košarkar Luka Dončić

Sijajno prvo sezono v ligi NBA je 20-letni Luka Dončić zaključil z nazivom najboljšega novinca. Da gre njegov razvoj strmo navzgor, je dokazoval v tej sezoni, ko je pred poškodbo gležnja z Dallasom nizal sijajne posamične in ekipne uspehe. Ter premikal statistične meje, ko v nekaterih pogledih pustil za seboj celo Michaela Jordana. Kako Slovenci cenimo uspehe Dončića in Gorana Dragića, je pokazala marčevska tekma v Miamiju, ki si jo je ogledalo več kot 2000 Slovencev.

3. Moška odbojkarska reprezentanca Slovenije

Slovenski odbojkarji so na EP v Ljubljani poskrbeli za ekipno evforijo leta. Večkrat so razprodali dvorano Stožice, karte za polfinale proti Poljski so dobili le srečneži, ki so več ur čakali na Petrolovih servisih. Navijači so v Stožicah srčno in glasno prepevali Zdravljico, da so se ježile dlake gledalcem po vsem svetu. Z naslovom evropskih podprvakov je moška odbojkarska reprezentanca izenačila svoj največji uspeh, finale v Parizu proti Srbiji pa si je ogledalo okrog 2500 Slovencev.

4. Športna plezalka Janja Garnbret

Višje, hitreje in natančneje kot umetne stene premaguje Janja Garnbret, ni še nikdar nobena svetovna športna plezalka. Dvajsetletna Korošica je na Japonskem ubranila naslov svetovne prvakinje v olimpijski disciplini, kombinaciji hitrostnega, balvanskega in težavnostnega plezanja ter bila povrhu še najboljša na svetu v balvanskem in težavnostnem plezanju. Prva doslej je bila neporažena na vseh šestih tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Ob tem, da je rešila 74 od 78 problemov!

5. Motokrosist Tim Gajser

Devet zmag svetovnega prvenstva je v sezoni v razredu motoGP osvojil 23-letni slovenski motokrosist Tim Gajser ter po letu 2016 drugič postal svetovni prvak v najprestižnejšem razredu. Kako zveste slovenske navijače ima Tim Gajser, dokazujejo bližnje tekme svetovnega prvenstva, na katerih zanj navija na stotine navdušencev. Ker ima dirkač Honde najvišje cilje, se spogleduje s prvenstvom v ZDA, kjer so dirke v superkrosu ožje, agresivnejše, prehitevanja pa nevarnejša.

6. Alpska smučarka Ilka Štuhec

Vrnitev Mariborčanke po enoletni odsotnosti zaradi operacije križnih vezi je bila v sezoni 2018/19 sanjska. Že decembra se je v Val Gardeni veselila dvojne zmage svetovnega pokala, preden je odpotovala na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Areju, pa je tekmovala na Zlati lisici v Mariboru, kjer je zanjo navijalo na tisoče slovenskih navijačev. Na Švedskem je ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje. Na prvi tekmi po uspehu v Crans Montani pa se je vnovič poškodovala.

7. Kolesar Tadej Pogačar

Slovensko kolesarsko ima dragulja, ki se je v letošnjem letu izstrelil med najboljše na svetu. Enaindvajsetletni up slovenskega kolesarstva Tadej Pogačar je kot meteor zablestel na dirki Po Španiji, kjer je dobil tri etape, osvojil končno tretje mesto ter bil najboljši mladi kolesar. Čeprav je v dresu UAE Emirates Tadej Pogačar tekmec Primoža Rogliča, sta Slovenca dobra prijatelja, ki sta v Španiji uprizorila nekaj skupnih in uspešnih napadov.

8. Alpska smučarja Žan Kranjec in Štefan Hadalin

Vodičan in Vrhničan tvorita tandem, ki skupaj preživi več kot polovico dni na leto. Sedemindvajsetletni Kranjec se je razvil v enega najboljših veleslalomistov na svetu, na tekmah svetovnega pokala se redno uvršča med najboljšo peterico. Poleg tega je v zadnjem letu napravil tudi izjemni slalomski napredek. Tri leta mlajši Hadalin je v minuli sezoni postal svetovni podprvak v alpski kombinaciji ter se prvič uvrstil na zmagovalni oder tekme svetovnega pokala.

9. Kajakašica Eva Terčelj

Slovenska kajakašica na divjih vodah je v Le Seu d’Urgellu pri 27 letih postala svetovna prvakinja v slalomu ter si priborila vozovnico za poletne olimpijske igre v Tokiu. Za izjemne slovenske divjevodaške uspehe sta poskrbela še kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič. Savšek z naslovom evropskega prvaka, Božič pa s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu.

10. Košarkarski klub Primorska

Košarkarji Primorske so v sezoni 2018/19 osvojili vse, kar se je osvojiti dalo – slovenski superpokal in pokal, naslov državnega prvaka in naslov prvaka v 2. ligi ABA, s čimer so si zagotovili nastope v elitni jadranski konkurenci. Moštvo trenerja Jurice Golemca je po dobrem začetku v ligi ABA v zadnjih dneh razpadlo zaradi finančnih težav kluba.