Niz tekem svetovnega pokala v biatlonu se s tridnevnim programom nadaljuje v avstrijskem Hochfilznu. Gre za tradicionalno prizorišče na Tirolskem, ki mu že leta, kot Pokljuki, pripada decembrski termin. Za biatlonce je to med bolj priljubljenimi prizorišči, z več svetlobe od skandinavskih večerov in z več sonca s pravo zimsko idilo. Današnja ženska posamična tekma na 7,5 kilometra je ob 11.30, moška na 10 kilometrov ob 14.20, z drugačnim dnevnim ritmom kot na Švedskem. Jutri in v nedeljo sledijo še zasledovalne tekme po dosežkih s tega sprinta in štafetna tekma.

V slovenskem taboru je po sedmem mestu štafete več optimizma in tudi več samozavesti. Prav v ekipni tekmi so pokazali, da zmorejo uskladiti dobro streljanje s tekom. Jakov Fak in Klemen Bauer sta ob natančnosti na strelišču sposobna na rob deseterice, Rok Tršan in Miha Dovžan ob odličnem teku zmoreta med štirideset. Za Jakova Faka je Hochfilzen eno uspešnejših prizorišč. Pred sedmimi leti je prav tam dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, pred dvema letoma je dva dni zapored zadnjič stal na zmagovalnih stopničkah. Boljša sta bila le Johannes Thingnes Boe in Martin Fourcade, ki tudi v tej zimi še vedno kraljujeta med zimskimi lovci. Biatlonec iz Lesc je po tistem med najboljše tri priletel le še februarja 2018 na olimpijskih igrah v Pjončangu, ko je na 20 kilometrov pritekel in pristreljal srebrno kolajno. Preteklo sezono je dosegel dve uvrstitvi med deseterico, zadnjič lani decembra v Hochfilznu. Klemen Bauer je bil zadnjič med deseterico 30. novembra pred dvema letoma v Oestersundu.

Zanimiva je tudi statistika uvrstitev med trideseterico, kot je prelomni dosežek za smučarsko družino zimskih disciplin. Jakov Fak ima v svetovnem pokalu 141 uvrstitev med trideset, dvanajst iz pretekle sezone in eno iz letošnje (23.), Klemen Bauer pa točno sto. Biatlonke Polona Klemenčič, Lea Einfalt in Nina Zadravec bodo celo sezono v lovu na prvo točko svetovnega pokala oziroma uvrstitev med štirideset, kot je biatlonsko pravilo. Gre za zahteven zalogaj, posebej v sprintu. Najmlajši Alex Cisar, ki je v Oestersundu debitiral med elito, te dni z vrstniki tekmuje na tekmah IBU mladinskega svetovnega pokala na Pokljuki.