Vsak mora v življenju znati speči palačinke. In to ne le tanke palačinke, ampak tudi te puhaste, debeljše ameriške. Priprava mase res morda vzame kakšno minuto dlje, a se nato spečejo hitreje.

Originalne ameriške palačinke v ZDA največkrat postrežejo z malo masla – ki se na vročih palačinkah začne topiti – in z javorjevim sirupom. Kupite ga lahko že v skoraj vseh trgovinah! Seveda pa lahko palačinke postrežete z najljubšo marmelado, lešnikovim namazom, medom, sadjem … Odlične pa so tudi kar same, zato le previdno, ko jih pečete, da ne bodo vse izginile še pred postrežbo.

Najtežja stvar pri pripravi teh palačink je ločevanje beljaka in rumenjaka. Tako to naredite: primite jajce, ga nežno potolcite ob dno pulta – nikar ga ne potolcite ob rob sklede, saj se takrat še raje ponesreči – ga s prsti primite na obeh koncih in nežno ločite tam, kjer se je prelomil. Jajce bo le na eni polovički prelomljene lupine, vaša naloga pa je s prosto polovico lupine zajeti ves rumenjak in v drugi polovici lupine pustiti le beljak. Če ne uspe takoj, poskusite še enkrat. Najverjetneje se vam bo beljak zlil ven iz lupine, zato poskrbite, da to počnete nad skodelico. Nato ves beljak spustite v skodelico, s polovičko lupine pa rumenjak prenesite v drugo skodelico. Nič hudega, če kaj beljaka ostane pri rumenjaku, poskrbite le, da bo beljak čim bolj čist, torej brez rumenjaka. Če slučajno kakšna kapljica rumenjaka le uide k beljaku, se ne sekirajte preveč. Sneg bi se vseeno moral narediti. Z vajo pa bo ločevanje rumenjaka in beljaka postalo resnično enostavno. Le pogumno!

Z maso, ki jo pripravite z navedenimi sestavinami, lahko spečete približno 11 palačink – 5 jih namenite eni osebi, s šestimi pa se pockrljajte vi – kuhar mora biti nagrajen!

Najprej pa še nekaj odličnih receptov za pripravo takih in drugačnih (tudi slanih!) palačink:

Palačinke s kokosom

Oreškasto-ovsene palačinke s čokolado in jagodami

Nebeško puhaste polnozrnate bučne palačinke

Špinačne palačinke z borovnicami

Prekmurska palačinka

Palačinka iz pečice s karameliziranim ananasom

Ajdove palačinke z gobami in špinačo

Jajčna palačinka z zelenjavo in feto

Palačinke iz sladkega krompirja

Še več idej za sladice pa najdite pod oznako Sladice.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 jajce

100 g moke

1/2 žličke pecilnega praška

1 ščepec soli

1 dcl mleka

0,5 dcl vode

maslo za mazanje ponve

javorjev sirup

PRIPRAVA

Jajce ubijte in ločite rumenjak od beljaka. Iz beljaka in ščepca soli naredite sneg – z metlico beljak ročno stepajte, v parih minutah dobite kompakten sneg. Rumenjak zmešajte, dodajte mleko in vodo ter premešajte. Moki dodajte pecilni prašek in oboje dobro umešajte z rumenjakom, mlekom in vodo. Na koncu v maso nežno umešajte še sneg.

Ponev dobro segrejte, potem pa dodajte malo masla. Z veliko žlico oblikujte male palačinke. Palačinke se bodo dvignile šele potem, ko jih obrnete. Pred vsako novo rundo palačink na ponvi segrejte malo masla. Na enak način specite palačinke iz vse mase.

Palačinke skupaj s sadjem servirajte na krožnik, prelijte z javorjevim sirupom ter postrezite.

Za peko palačink uporabite kokosovo maslo, navadno maslo ali rastlinsko olje. Palačinke lahko pripravite tudi s polnozrnato (pirino) moko. Pripravite lahko več palačink, jih ohladite in zamrznete. Nato jih odmrznite na sobni temperaturi in nato na hitro pogrejte na ponvi z malo maščobe, v pečici na približno 150°C ali v mikrovalovni pečici.