Včasih je vse, kar potrebujemo za boljši dan, res odlično kosilo. Ta pisana rižota, polna pozitivnih barv, ki je tudi neverjetno kremasta in res dobra, bo prava izbira. Priprava je zelo enostavna, dodajanje tekočine in mešanje pa nudi pravo malo kuharsko terapijo. Saj veste, čeprav pravijo, da je kuhanje le metanje sestavin skupaj, je odličen in okusen rezultat truda in vlaganja ljubezni v pripravo, prava mala osebna zmaga. Zato si le privošlite male kuharske meditacije.

Zvezde tokratne rižote so:

• grah – svež ali zamrznjen

• paprika – rdeča ali katere koli druge barve

• korenček

• meta – sveža meta da rižoti svež okus in čudovit vonj

Tako kot vedno, velja tudi pri tej rižoti, da lahko dodate vino ali pa ga izpustite. Prav tako lahko uporabite riž za rižote, čisto primeren pa je kateri koli riž in tudi rjavi riž.

To rižoto postrezite z veliko skledo solate. Da bo obrok popoln, vanjo dodajte še malo fižola, da bo obrok vseboval tudi pravo dozo beljakovin. Vedno pa lahko rižoto potresete še z malo sveže naribanega parmezana. Če vam rižota ni dovolj, lahko vedno poleg spečete še kos mesa ali ribo. Izbira je vaša!

Najprej pa še nekaj odličnih idej za pripravo fantastičnih rižot:

Krasna poletna rižota s korenčkom in jajčevcem

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

Kremna rižota z rdečo peso

Bučkina rižota s popečenimi bučkami

Rižota z rumeno bučo in gobami

Še več jedi z rižem pa najdite pod oznako riž.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 šalotka

2 stroka česna

1/2 (rdeče) paprike

160 g riža (za rižote)

0,5 dcl belega vina (neobvezno)

1 korenje

100 g graha (svežega ali zamrznjenega)

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)

sol

poper

olje

1 pest špinače ali blitve

10 g masla

1 pest sveže mete

PRIPRAVA

Zelenjavno osnovo segrejte in jo imejte pri roki. Če je nimate, segrej vodo in pripravite jušno kocko.

V kozici segrejte 2 žlici olivnega olja in na njem popražite sesekljano šalotko. Ko se šalotka zmehča, a ne obarva, dodajte še česen in kuhajte, da zadiši. Potem dodajte papriko in pražite, da se tudi paprika malo zmehča. Potem dodajte riž in pražite približno minuto, da riž postekleni. Če nameravate dodati vino, ga dodajte sedaj, premešajte in pustite, da tekočina izpari.

Nato začnite s kuhanjem riža. Na riž dajte najprej eno zajemalko osnove in ko riž tekočino vpije, dodajte naslednjo. Potem dodajte še korenje in grah. Nato nadaljujte z dodajanjem vode, dokler se riž ne skuha – približno 15 minut.

Ko je riž skuhan, rižoto poskusite ter po okusu dodajte sol in poper. Kozico dajte z ognja, vanjo vmešajte maslo in špinačo ter kozico pokrijte. Po 3 minutah rižoto servirajte na krožnik, okrasite z metinimi lističi in postrezite.