Čeprav so v naslovu recepta omenjene višnje, lahko omako pripravite s katerim kolim jagodičevjem (malinami, borovnicami, ribezom … ali mešanico) ali češnjami. Sadje je lahko sveže ali zamrznjeno, čisto vseeno je. Sadje enostavno pokuhate, ga po želji posladkate (eno sadje je bolj sladko kot drugo, zato previdno) in odišavite. Za dišavo lahko uporabite vanilijevo esenco, rum ali cimet.
Najboljša izbira za osnovo te sladice so piškoti s čokoladnimi kapljicami, seveda pa lahko uporabite tiste, ki jih imate na razpolago in tiste, ki so vam všeč. Predlagamo, da uporabite vanilijev sladoled, lahko pa tudi katerega koli drugega.
Najprej pa še nekaj idej za hitro pripravljene poletne sladice:
Pregrešen smuti z arašidovim maslom in banano
Slasten (jutranji) toast s skuto, banano in arašidovim maslom
Poletni petminutni kruhki s skuto in češnjami
Brusketa s čokoladnim namazom, banano in borovnicami
Še več poletnih sladic pa najdite pod oznako Poletne sladice.
Pa dober tek!
Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!
PRIPRAVA
SESTAVINE (za 2 osebi)Sestavine za vroče višnje:
1 skodelica izkočiščenih (zamrznjenih) višenj, češenj ali katerega koli jagodičevja
1 žlička (rjavega) sladkorja ali 1/2 žlička agavinega sirupa
1 žlička vanilijevega ekstrakta (lahko nadomestite z žlico vanilijevega sladkorja, a potem dodatnega sladkorja ne potrebujete)
Ostale sestavine:
4 (čokoladni) piškoti
6 kepic vanilijevega sladoleda
čokoladne mrvice
PRIPRAVAV kozico stresite višnje, jih posujte s sladkorjem in prelijte z vanilijevo esenco in kuhajte približno 5 minut. Vmes večkrat premešajte. Višnje bodo izpustile veliko tekočine, a brez skrbi, vi kar mešajte. Sok bo v večini izparel.
Če želite, dodajte popečene mandljeve lističe. Te popecite na suhi ponvi, a pazite, da se ne prižgejo. Ko se obarvajo, jih takoj prenesite v posodice, ker se sicer na vroči ponvi pečejo naprej.
Ko imate višnje, piškote in mandljeve lističe pripravljene, se lotite aranžiranja. V servirno skledico nalomite piškote, nanje položite sladoled in prelijte z vročimi višnjami. Okrasite z mandljevimi lističi in čokoladnimi mrvicami.