Čudovita mešanica zelenjave je fantastična osnova te pite. Imamo čebulo, koromač, kuhano rjavo lečo, suhe in sveže gobe, špinačo in suhe paradižnike. Gobe in leča so fantastičen vir beljakovin, zato je ta pita odlična, zdrava in nasitna tudi brez trohice mesa. Zaradi polnih okusov pa tudi zadovolji in resnično poboža trebušček.

Pokrov lahko pripravite z mešanico navadnega in sladkega krompirja – razmerje si prilagodite glede na okus. Če želite, da je jed veganska, maslo za pripravo pireja zamenjajte z olivnim oljem.

Piko na i tej piti da dišeč posip, ki ga pripravite s kruhom in peteršiljem. Ta pita ima res vse!

Čeprav je sicer mesna pastirska pita res dobra, je ta zelenjavna različica brez dvoma enako odlična. Zaradi mešanice odlične zelenjave ji popolnoma nič ne manjka.

Prilagamo izbor najboljših zelenjavnih različic sicer mesnih jedi:

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami

Zelenjavne polnjene paprike v paradižnikovi omaki

Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

Zelenjavna paella

Zelenjavna pašteta

Še več fantastičnih zelenjavnih jedi najdete pod oznako Vegetarijanski recepti.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za krompirjev pire:

200 g navadnega krompirja

200 g sladkega krompirja

sol

poper

1 košček masla

Sestavine za zelenjavno omako:

1/2 (rdeče) čebule

2 stroka česna

2 žlici posušenih gob

150 g svežih gob

250 g kuhane leče

4 sušeni in v olje vloženi paradižniki

1/2 žličke mletega koriandra

1/2 gomolja koromača

1 dcl zelenjavne jušne osnove

olivno olje

sol

poper

1 žlička mletega čilija (neobvezno)

2 pesti sveže špinače

Ostale sestavine:

4 žlice drobtin (ali en kos suhega kruha)

1 šopek svežega peteršilja

sol

poper

olivno olje

PRIPRAVA

Obe vrsti krompirja olupite in narežite na enako velike kose ter skuhajte v osoljeni vreli vodi. Ko se krompir skuha, ga odcedite in pustite 5 minut, da odvečna voda izpari. Nato dodajte še maslo ter krompir pretlačite v mehak pire.

Suhe gobice prelijte z vrelo vodo in pustite, da se ponovno navlažijo. V večji kozici segrejte olje in na njem prepražite na rezinice narezano čebulo in koromač. Ko se malenkost zmehčata, dodajte sesekljan česen, mleti koriander in čili ter premešajte, nato pa dodajte na rezinice narezan sušen paradižnik in sesekljane ter ponovno navlažene gobice. Dobro premešajte, pražite še minuto, nato pa dodajte še na lističe narezane sveže gobice. Pražite toliko časa, da spustijo vodo in da se le-ta pokuha. Nato v kozico dodajte lečo in zelenjavno jušno osnovo, malo posolite in popoprajte in kuhajte približno 15 minut. Leča se bo v tem času še bolj zmehčala, tekočina se bo pokuhala in nastala bo gostejša zelenjavna omaka. Nato jo poskusite in dosolite in/ali dopoprajte, če je potrebno. V omako dobro umešajte še špinačo ter kozico pokrijte in odstavite z ognja – zaradi toplote bo špinača hitro uvela.

V mešalnik dajte peteršilj, malo soli in popra ter drobtine (lahko tudi malo starejši kos kruha) in zmiksajte, da dobite lep zelen prah.

Ko imate pripravljen pire krompir, zelenjavno omako in posip, začnite pito sestavljati. V pekač dajte najprej zelenjavno omako, na vrh nežno razporedite krompirjev pire, povrh pa potresite s posipom. Pito še malo pokapajte z (olivnim) oljem.

Pekač postavite v pečico, ogreto na 200°C, za 10 minut na srednjo polico, 5 minut pa še na vrh pečice, da dišavni pokrov dobi lepo zlato barvo.

Pečeno pito previdno vzemite iz pečice in ponosno postrezite.