Odlične, sezonske juhe pripravite vsak dan v letu, le izberite recepte, ki so primerne času. Ta juha je odlična spomladi, ko so v sezoni šparglji – torej aprila, maja in junija. Vendar pa jo lahko izven sezone špargljev pripravite brez njih. Ker za pripravo lahko uporabite zamrznjen brokoli in gobe, jo lahko pravzaprav pripravite kar čez vse leto.

Ker kuskus rad popije veliko količino tekočine – nekaj med kuhanjem in še nekaj med ohlajanjem – tekočine lahko dodate tudi več. Predvsem, če juho pripravite tudi za kasneje, kar močno priporočamo, saj je topla, dišeča, nasitna in tako dobra! Z vsemi toplimi okusi lepo pocrklja in nasiti.

Priprava je enostavna:

1. Najprej poskrbite za odlične osnovne okuse, zato pripravo začnite s česnom in ingverjem. Ta dva okusa nikoli ne zatajita in vsaka juha z njima je odlična.

2. Poskrbite za beljakovine, zato dodajte gobice, ki so, če verjamete ali ne, odlične v juhi, ki ni nujno, da je gobova z veliko smetane!

3. Dodajte veeeeliko zelenjave. Zdrava in dobra sta brokoli in šparglji. Kot že napisano, izven sezone špargljev dodajte svežo ali zamrznjeno špinačo.

4. Ne pozabite na ogljikove hidrate, zato v juho stresite nekaj kuskusa, ki se res hitro skuha. Uporabite navaden ali polnozrnat kuskus.

5. Po želji juho še odišavite z svežo meto, mlado čebulico ali dišavnico, ki jo imate pri roki. Predlagamo meto, peteršilj, celo bazilika bi bila dobra.

Da, ta juha ima vse!

Najprej pa še nekaj odličnih pomladno-poletnih juh:

Fantastična bučkina kremna juha

Kremna koruzna juha s krompirjem in bučko

Zelenjavna ramen juha

Kremna veganska špargljeva juha

Pappa al pomodoro: paradižnikova juha s kruhom

Vse juhce pa najdite pod oznako Juhe.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/ !

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

olivno olje

1 žlička naribanega ingverja

1 strok česna

100 g gob

100 g brokolija

1 manjši šopek špargljev

100 g kuskusa

1 mlada čebula

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)

sol

poper

PRIPRAVA

V kozici segrejte žlico olivnega olja in na segretem zelo na hitro prepražite nariban strok česna in ingver – le kakšno minuto, ne več, da se česen ne prismodi. V kozico nato dajte gobe in kuhajte toliko časa, da izpustijo vso vodo in se le-ta pokuha.

Nato v kozico dodajte na manjše cvetke narezan brokoli in jušno osnovo ter kuhajte toliko časa, da tekočina zavre. V juho dodajte še na kolute narezane šparglje in kuskus in kuhajte še približno pet minut.

Nato juho poskusite, popoprajte in dosolite, če je potrebno. Juho servirajte na krožnik, potresite z narezano mlado čebulo in takoj postrezite.