Domači burgerji so enostavno najboljši. Mehki, puhasti in dišeči kupčki sreče so nepredstavljivo boljši od kupljenih. Zato zagotovo velja, kar rečejo tisti, ki so ta recept poskusili: nikoli več jih ne kupim, vedno jih pripravim doma po tem receptu!

Te bombetke so pripravljen z suhim ali svežim kvasom, pripravljeni so v dveh urah (če en del vzhajanja opravite v pečici, če prej), najpomembejše pa je to, da so delno pripravljene s polnozrnato moko. Saj veste, kaj to pomeni – pomeni, da so bombetke bolj zdrave, ker pa so pripravljene delno s polnozrnato moko, vas pa še za dlje nasitijo. Pa še lažje so in manj obremenijo želodec. Ni razloga, da jih ne poskusite! Seveda pa lahko uporabite tudi le belo moko, po želji pa obrnite razmerje obeh mok in uporabite večjo količino polnozrnate moke.

Ta recept za bombetke je čudovit tudi še iz enega razloga. Sveže so nekaj dni, če jih hranite v vrečki za kruh ali v neprodušno zaprti plastični vrečki. Z velikim uspehom lahko pečene tudi zamrznete. Ohlajene dajte v vrečko za zamrzovanje, iz nje izstisnite čim več zraka in jo zaprite. Nato jo postavite v zamrzovalnik. Ko vam zadišijo jih vzemite iz zamrzovalnika in pustite, da se v celoti odtajajo na sobni temperaturi. Tako mehke in slastne so kot sveže pečene!

Z burger bombetkami pripravite:

• veganski burger: Burger s koruzno-čičerikinim polpetom

• vegetarijanski burger: Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

• burger s piščancem: Burger s scufanim piščancem

• ribji burger: Burger z lososom

• skoraj klasični mesni burger: Sočen jagnječji burger s tzatziki omako

Za se lažjo predstavo pa si poglejte še video priprave.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 4 večje ali 8 manjših bombetk)

2 dcl tople vode

1 vrečka (7 g) suhega kvasa (ali 1/2 sveže kocke kvasa)

50 g masla (razdelite na 30 in 20 g)

2 manjši jajci

115 g polnozrnate pšenične moke

300 g bele pšenične moke

50 g sladkorja

1 žlička soli

1 žlica sezama za okras

PRIPRAVA

V skodelico s toplo vodo stresite sladkor in kvas v prahu. Dobro premešajte in pokrijte za 10 minut, da kvas reagira in da se naredi penasta koprenica.

Medtem v veliko skledo presejte obe vrsti moke in dodajte sol. V posodo ubijte še eno jajce, drugo jajce pa ločite na rumenjak in beljak, ter rumenjak dodajte k moki, beljak pa prihranite za kasneje (glejte zadnji korak priprave).

30 g masla stopite in dodajte k mokama, 20 g masla pa prihranite za čisti konec priprave (glejte zadnji korak priprave). V posodo z moko nato postopoma dodajajte kvasni nastanek – najprej dodajte vso peno in polovico tople kvasove vode in začnite gnesti, nato pa po potrebi postopoma dodajte še preostalo kvasno vodo. Vode je dovolj takrat, ko se začne delati kepa testa in nimate več koščkov moke. Gnetite še toliko časa, da dobite lepo elastično testo.

Dobro pregneteno testo dajte v rahlo pomokano stekleno skledo, to pa pokrijte s prozorno folijo in nato še s čisto kuhinjsko brisačo. Da bo testo res lepo vzhajalo, skledo zavijte še v deko ali dodatno brisačo, da bo lepo na toplem. Tako pokrito skledo lahko pozimi postavite tudi k toplemu radiatorju, poleti pa na sonce. Testo pustite vzhajati vsaj eno uro.

Po približno eni uri vzhajanja – testo naj vzhaja na dvojni volumen – testo nežno pritisnite, da iz njega iztisnete zrak. Prenesite ga na čisto in pomokano delovno površino in oblikujte v lep krog. Tega razdelite na štiri velike ali 8 manjših delov, te pa oblikujte v okrogle bombetke.

Oblikovane bombetke prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, pokrijte in pustite vzhajati še 1 uro. Vzhajanje bombetk lahko pospešite tako, da jih za 10 minut postavite v pečico, ogreto na 50°C. Vzhajajo naj še na približno enkraten volumen.

Vzhajane bombetke premažite z razžvrkljanim beljakom in potresite z sezamom. Pecite jih približno 15 minut v pečici, ogreti na 190°C. Ko so pečene – pečene so, ko se vrh bombetk obarva in ko votlo zadoni, ko potrkate po dnu bombetk – jih vzemite iz pečice, jih prenesite na rešetko in premažite s prej prihranjenim stopljenim maslom. Pustite, da se ohladijo.