Potem ko so se novinarji znašli pod plazom negativnih komentarjev na družbenih omrežjih, vključno z grožnjami s smrtjo, se je oglasil še šef slovenske vlade. Pri tem je ogroženim zadal dodaten udarec z izjavo, da je RTV Slovenija »v okrilju ekstremne levice« postala osrednji vzpodbujevalec sovraštva, groženj in celo del skupine, ki v času koronavirusa ogroža zdravje in življenja, navaja nemški portal.

»Nikjer v Evropi ne poteka tako oster boj glede ukrepov proti koronakrizi kot v Sloveniji. Novi premier Janez Janša je na položaju šele šest tednov in že poskuša izkoristiti aktualne razmere za dolgoročno okrepitev svoje oblasti. Epidemija ponuja edinstveno priložnost: sovražnik je virus, kdor kritizira vlado, pa je njegov pajdaš,« piše Deutsche Welle.

Kot dodaja, je zamenjave na položajih, tudi v javni radioteleviziji, lahko opravičiti z izrednimi razmerami. V normalnih časih bi bile možnosti za to zelo majhne. Janša namreč vodi krhko koalicijo s tremi strankami. Za svoje desničarske nacionalistične cilje in avtoritarno obliko vladanja 61-letnik nima večine niti v vladi, kaj šele med prebivalstvom, piše portal.

O Janševih napadih na medije je poročal tudi britanski Guardian. Po pisanju časnika je slovenski desničarski premier zelo zaposlen na twitterju, odkar je marca prevzel oblast. Kritične novinarje je označil za lažnivce in prostitutke in dejal, da bi moral generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) odstopiti.

Kot med drugim piše Guardian, želi Janša tako kot njegov mentor, skrajni desničarski madžarski premier Viktor Orban, krizo ob epidemiji koronavirusa izkoristiti za svoje politične cilje. Prav tako bo lahko znotraj EU deloval kot dodaten glas podpore Orbanu in poljski vladi, ki nočeta, da unija državam članicam pridiga o demokraciji in vladavini prava.

Časnik nadaljuje, da Janšo podpira televizijska mreža, ki jo financirajo madžarski poslovneži blizu Orbanu, bivši direktor te televizije Aleš Hojs pa je postal notranji minister v njegovi vladi.