Uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve, ki je tekom epidemije novega koronavirusa odgovorno za nakupe zaščitne opreme, Ivan Gale je v intervjuju za portal 24ur.com obširneje spregovoril o nepravilnostih in vmešavanju politikov v izbiro podjetij, od katerih je država zaščitno opremo kupila. Nepravilnosti je izpostavil že v dveh zadnjih informativnih oddajah Tarča na RTV Slovenija.

Med posredniki, ki padejo v oči, je soproga predsednika vlade Urška Bačovnik Janša, ki je z elektronskim sporočilom posredovala 19. marca. Takrat je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku neposredno posredovala kontakt Mirana Blatnika, direktorja podjetja Yan-max. Blatnik je, kot navaja 24ur.com, tudi mož predstojnice infekcijskega oddelka v Splošni bolnišnici Celje. Zavod je z njegovim podjetjem dva dni kasneje sklenil pogodbo za maske, ščitnike in obleke v višini 9,8 milijona evrov. Pogodba je bila po javno dostopnih podatkih kasneje stornirana. »Se je takrat zelo mudilo s sklenitvijo, vodja financ Zavoda pa je ostal brez besed, ko je preveril boniteto ponudnika,« je v intervjuju pojasnil Gale.

Bačovnik Janša se je danes na navedbe že odzvala na twitterju, kjer je zapisala, da je kontakte vseh, ki so v tistem obdobju želeli pomagati, posredovala pristojnemu ministrstvu. »Verjamem, da je v želji pomagati v tistem času enako ravnalo na tisoče drugih posameznikov,« je dodala.

Gale je v intervjuju izpostavil še SMS sporočilo poslanke SDS Alenke Jeraj, ki naj bi se vsebinsko dotikalo podjetja Inpro iz Novega mesta, klic igralca Romana Končarja ter klic poslanca SDS Franca Breznika.