Potem ko je opozicija že sredi aprila napovedala vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s preiskovanjem nabave zaščitne opreme za premagovanje širjenja koronavirusa, jo je danes prehitela koalicija in sama vložila takšno zahtevo. Dve uri pozneje ji je sledila še opozicija. Seveda se besedilo obeh zahtev bistveno razlikuje. Preiskovalna komisija, ki jo zahtevajo vladne stranke s SDS na čelu, namerava ugotavljati (predvsem) odgovornost Šarca in njegove ministrske ekipe; na mandat Janševe vlade se nanaša le zadnja od petih točk koalicijske zahteve za preiskavo. Opozicija pa želi razčistiti »sume nepravilne, nestrokovne in netransparentne porabe javnih sredstev« pri nabavi zaščitne opreme v času sedanje vladne ekipe. Ker pa se predmet preiskave obeh zahtevanih komisij prekriva, se postavlja vprašanje, ali bosta sploh lahko obe ustanovljeni.

V opoziciji ogorčeni

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB ogorčenja nad ravnanjem koalicije danes niso skrivale. »Predlog za ustanovitev preiskovalne komisije s strani SDS in partnerjev je manever, kako preusmerjati pozornost s svojih ravnanj. Po domače povedano, lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo,« se je na twitterju odzval prvak LMŠ Marjan Šarec. Njegova strankarska kolegica Jerca Korče pa je ocenila, da bi lahko premier Janša, če se mu postavljajo kakšna vprašanja iz obdobja prejšnje vlade, o tem povprašal gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je to funkcijo opravljal že takrat.

Poslanca SD Franca Trčka ravnanje koalicije spominja na teater absurda. »To je tako, kot če bi Franc Trček zažgal državni zbor, nato pa bi socialni demokrati ustanovili preiskovalno komisijo, kjer bi Trček dokazoval, da ni piroman.« Koordinator Levice Luka Mesec je v nameri koalicije, da bo sama preiskala afero z maskami, prepoznal logiko »sami smo kradli, torej bomo tudi sami preiskali«. Po oceni Levice koalicija sporoča, da opozicija ni potrebna, saj da sama obvladuje razmere.

Koaliciji se je mudilo

V levosredinskih strankah so danes tudi izpostavili, da NSi in SMC nista držali besede, da se bodo njihovi poslanci podpisali pod zahtevo opozicije za ustanovitev preiskovalne komisije. V omenjenih dveh strankah so jim odgovarjali, da so bili podpise pripravljeni dati, a je opozicija s pripravo besedila predolgo odlašala. »V SMC menimo, da je to treba opraviti čim prej, in ne bomo več čakali. Želim, da se na mizo dajo vsi argumenti in dejstva, da se pride resnici do dna in da se našega ministra opere suma,« je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zoper katerega je opozicija že vložila interpelacijo, danes ponovno vzela v bran vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. Pod zahtevo koalicije za ustanovitev preiskovalne komisije je podpisanih devet poslancev SMC; manjka podpis Janija Möderndorferja.

»Skrajni čas je, da se razprava o nabavi opreme preseli v DZ,« se je s Slugovo strinjal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Prvi mož poslanske skupine SDS in prvopodpisani pod zahtevo za preiskavo Danijel Krivec pa je kot pomembno izpostavil, da komisija opravi svoje delo kakovostno in da »sprejme ustrezne zaključke«. V koalicijskih vrstah so danes poslance opozicije pozvali, naj se jim pri preiskovanju zgodbe o zaščitni opremi pridružijo. Ti se o tem še niso izrekli, pričakujejo pa, da bodo koalicijski poslanci sodelovali v njihovi preiskovalni komisiji.

Kot rečeno, pa se postavlja vprašanje, ali bosta sploh lahko zaživeli obe danes zahtevani preiskovalni komisiji. Dober poznavalec delovanja delovnih teles državnega zbora meni, da ne. Kot pravi, ne moreta biti ustanovljeni dve parlamentarni komisiji, pri katerih se predmet preiskave prekriva. Prednost ima tista, ki je bila zahtevana prva. To pa v konkretnem primeru pomeni, da bo ustanovljena komisija, ki jo je zahtevala koalicija. Po besedah našega sogovornika se lahko opozicijske stranke odločijo zgolj o tem, ali bodo v njej sodelovale ali ne. Podobnemu primeru smo bili priče že v času prve Janševe vlade, ko je opozicija napovedala ustanovitev preiskovalne komisije glede prodaje delnic Mercatorja, a jo je SDS skupaj s koalicijskimi partnericami prehitela, nato pa preiskavo zapeljala v povsem druge vode…