Podobno kot pri nekdanjem preprodajalcu orožja, razvpitem Nicholasu Omanu, avstralskem Slovencu, ki je v Koper (kamor z ladjo po predhodnih raztovarjanjih v pristaniščih na jugu Jadrana, kot se je izkazalo pri nedavni preiskavi, prihajajo tudi banane derby) je v začetku devetdesetih let z ladjo pripeljal velik tovor ruskega orožja, piše Aleksander Lucu v novi številki Nedeljskega dnevnika.

Na bojišča vsejugoslovanskih obračunov je Nicholas Oman prodajal orožje s posredovanjem preverjenih slovenskih trgovcev, od katerih pa je bilo silno težko, ali pa sploh nemogoče, dobiti kupnino, čeprav so si tako ali tako zaračunavali gromozanske provizije. Oman pa je imel še dodatno težavo, kajti Rusi so mu ob orožju vsilili še za nekaj milijonov dolarjev neuporabnih vojaških zaščitnih mask. In tako so od takrat maske postale pogonski motor tridesetletnega obstoja države. Če je Oman, lastnik neuporabnih zaščitnih mask, v devetdesetih letih javno na taborih stranke SLS podpiral Marjana Podobnika, bi bilo skoraj nemogoče, da se predsednik nekdaj velike in sedaj komaj zaznavne stranke tudi leta 2020 ne bi vmešal v posle z maskami. Lepo prirejeno zrežiran dokumentarni film o krivicah, ki so se zgodile Janezu Janši ob aferi Patria, je nosil naslov Maske demokracije, domnevni največji poznavalec povojnega rdečega in belega dogajanja, sedaj devetdesetletnik, ki še vedno piše, dr. Zdenko Roter pa je svoje videnje zgodovine opisal v knjigi Maske so padle. Zato se ne gre čuditi, da se je ob koronavirusu pojavilo tako veliko število vrhunskih poznavalcev in preprodajalcev mask, med katere je, zmedeno kot zbegan kužek med keglje, zašel še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Kot je prišel Breznik med banane in zraven dobil še tovor uvožene čebule, kar je bila pravzaprav največja blamaža. Breznik namreč prihaja s Ptujskega polja, kjer pridelujejo in vsako leto v vasi Dornava praznično slavijo najboljšo čebulo oziroma lük, legendaren v Sloveniji in okolici. Tako je dobil Breznik črno piko pri lükarjih in še dodatno zamero pri legendarnih kurentih (tudi nosijo maske), velikih častilcih ptujskopoljskega ponosa.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

»Praktično vsak bo imel svojo plažo«

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj o prihajajoči počitniški sezoni meni hrvaški minister za turizem Gari Cappelli, kako se sprostitvenih ukrepov veselijo frizerji in gostinci, kakšne so možnosti za drugi val okužb s koronavirusom, s kom primerjajo novo predsednico evropske zveze Europa Donna Tanjo Španić, kakšen je utrip v ljubljanskem živalskem vrtu, ki so ga pred dnevi odprli... – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.