Na novinarski konferenci bodo svoje podatke predstavili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki bo več povedala o ukrepih v športu, Miroslav Petrovec, Blaž Zupan in Mario Poljak bodo več povedali o rezultatih raziskave, prisoten pa bo tudi vladni govorec Jelko Kacin.

Novosti:

- V torek tri nove osebe okužene z novim koronavirusom, ena oseba umrla

- Poljak: Na voljo so podatki prve faze 6-mesečne raziskave

- Poljak: Prekuženost v Sloveniji je 2-4%

- Petrovec: Ko bo na voljo dovolj preizkušenih testov, bodo na voljo vsem

- Petrovec: Trenutno še ni veliko zanesljivih testov za protitelesa; ni nujno, da so tisti, ki so preboleli covid-19, imuni

- Poljak: Hitri testi so zelo nezanesljivi in ne dajejo natančnih podatkov

- Kustec: Danes je bil sprejet odlog o ponovni sprostitvi z ukvarjanjem z vrhunskim športom

- Kustec: Gledalci na tekmovanjih ne bodo prisotni

Novinarsko konferenco lahko spremljate na spodnji povezavi

Skoraj vse podatke o nacionalni raziskavi, ki so jih danes na novinarski konferenci predstavili Miroslav Petrovec, Blaž Zupan in Mario Poljak, lahko preberete tukaj.

V torek tri okužbe z novim koronavirusom, ena smrtna žrtev

V torek so v Sloveniji ob 1449 testiranjih ugotovili tri okužbe z novim koronavirusom, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, kažejo vladni podatki. Dosedanje število ugotovljenih okuženih je tako naraslo na 1448, število umrlih pa na 99. Pritisk na bolnišnice se še naprej zmanjšuje.

V torek se je namreč v bolnišnicah zdravilo 53 bolnikov, kar so trije manj kot v ponedeljek, 14 jih je rabilo intenzivno nego. Tudi to je za tri manj kot v ponedeljek.

Iz bolnišnice so v torek izpustili dve osebi, doslej 246.

Vlada pod določenimi pogoji dovolila treninge registriranim športnikom in tekmovanja v individualnih panogah

Vlada je na današnji dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev, je povedala pristojna ministrica Simona Kustec.

Pri tem morajo športniki, v tem sklopu jih je zajetih okrog 60.000, upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2. To pomeni tudi, da ta čas še ni dovoljena vadba v skupinah, saj je treba ves čas ohranjati razdaljo najmanj dveh metrov do drugih oseb.

Telesni stik med športniki je dovoljen le pri tistih individualnih športnih panogah, kjer tekmovalna pravila panoge zahtevajo sodelovanje dveh za izvedbo (plesni par, judo ...), vendar izključno v delu tehničnega treninga in vsakič z istim partnerjem. Telesni stik več športnikov hkrati (nogomet, košarka, rokomet, odbojka ...) ni dovoljen, a ti lahko prav tako vadijo pod pogoji za individualne panoge.

Izvajanje športnih tekmovanj je dovoljeno do vključno državne ravni in to v individualnih športnih panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem v skladu z zakonom o športu.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v prostoru le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. To so tekmovalci, sodniki, trenerji, zdravstveno osebje, nujno spremljajoče osebje, kot so zapisnikar, računalničar ...

Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj morajo nacionalne panožne športne zveze imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Pod posebnimi pogoji se tako sprošča tudi možnost izvedbe tekmovanj do vključno državne ravni, saj rezultati na teh tekmovanjih športnikom omogočajo ohranjanje ter pridobivanje statusnih pravic tako na državni kot tudi na lokalni ravni, ter v izobraževalnem sistemu za štipendije, zdravstveno varstvo, kategorizacijo ...

To je prvi odlok oživitve tekmovalnega športa v Sloveniji, ki je sicer zaradi koronavirusne pandemije zaustavljen od sredine marca. Pred tem so lahko športniki trenirali le po odloku vlade in pod pogoji, ki so bili od 20. aprila namenjeni za rekreacijo vsem državljanom.

Vlada bo strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka ugotavljala vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odločila, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremenila oziroma odpravila ter o tem obvestila državni zbor in javnost.

Ukrepe je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z ministrstvom za zdravje. Pred tem so jih na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije oblikovale nacionalne panožne zveze.

V ljutomerskem domu starejših okuženih še 21 stanovalcev, parki so odprti

V torek so v ljutomerskem domu starejših občanov odvzeli 52 brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom, ena oseba je bila pozitivna. Ozdravelo pa je 11 stanovalcev in štirje zaposleni. Tako je v domu ta hip dokazano okuženih 21 stanovalcev, njihovo stanje je stabilno. V Ljutomeru so danes odprli vse parke.