Vrhovno sodišče je v senatu, ki so ga sestavljali vrhovni sodnici in sodniki Rudi Štravs kot predsednik senata ter člani Mateja Končina Peternel, Karmen Iglič Stroligo, Tomaž Pavčnik in Jan Zobec, odločilo v prid zahtevi za revizijo postopka, ki jo je zoper sodbo višjega sodišča v Celju vložil premier in predsednik SDS Janez Janša.

Zahtevek za revizijo se je nanašal na odškodninsko tožbo, ki jo je zoper Janeza Janšo zaradi žaljivega tvita sprožila novinarka RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek. Ta je lani na višjem sodišču v Celju tožbo dobila, Janša pa bi ji moral plačati 6000 evrov odškodnine.

Sklicevanje na razsvetljenska načela

Vrhovno sodišče je zdaj to sodbo zavrnilo. Pri odločitvi sodnikov je prevladalo stališče, da je treba svobodi izražanja dati prednost pred pravico do varstva časti in dobrega imena. »/…/ večina članov senata vrhovnega sodišča se je odločila, da v tem konfliktu med svobodo političnega izražanja toženca in pravico do časti in dobrega imena tožnice da prednost razsvetljenskemu načelu, da samo svobodna razprava o pomembnih družbenih temah omogoča približevanje resnici,« so zapisali v obrazložitvi sodbe.

Poudarili so še, da je Šetinc-Paškova v času spornega tvita opravljala delo urednice dnevnoinformativnega programa RTV Slovenija, zato je »tudi ona javna oseba, pri teh pa so meje dovoljene kritike širše«. Poleg tega so presodili, da žaljivega tvita ne gre razumeti kot osebni napad na novinarko, ampak kot kritiko njenega poklicnega delovanja.

»Črn dan za novinarstvo«

Odvetnik novinarke Stojan Zdolšek je medtem že napovedal vložitev ustavne pritožbe. »To sodbo je po moji oceni nujno treba preizkusiti na ustavnem sodišču. Ugotoviti je treba, kakšen je položaj novinarstva v tej državi,« je dejal.

Novinarka Mojca Šetinc Pašek je sodbo označila za škandalozno. Večina v senatu vrhovnega sodišča je po njenih besedah sporočila, »da lahko predsednik največje parlamentarne stranke, najmočnejši politik v državi, bivši in sedanji premier, nebrzdano, žaljivo obračunava z vsakim novinarjem in urednikom, ki objavlja vsebine, ki mu niso po godu«.

Sporen zapis na twitterju

Tožba Šetinc-Paškove zoper Janšo se je sicer nanašala na zapis, ki ga je Janša na družbenem omrežju twitter objavil pred leti: »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.« Novinarki RTV Slovenija Evgenija Carl in Mojca Šetinc Pašek sta ga po zapisu kazensko ovadili in odškodninsko tožili.

V prvem primeru je sodišče novembra 2018 presodilo, da je Janša razžalitve kriv, in mu prisodilo tri mesece pogojne kazni. Pri odškodninski tožbi pa sta novinarki tožbo sprva dobili, po pritožbi pa je bila zadeva v primeru Carlove vrnjena na prvostopenjsko sodišče, tožbo Šetinc-Paškove pa je višje sodišče potrdilo.