Topli, nasitni in raznoliki obroki so v hladnejših dnevih še kako dobrodošli. Ta golaž, pripravljen s samimi odličnimi sestavinami, zagotavlja odlično počutje in sit trebušček še več ur po kosilu.

Ker za pripravo uporabite zamrznjene gobe in zamrznjen stročji fižol, lahk to jed pripravite tudi sredi zime, zato si shranite ta recept. Uporabite lahko kateri koli stročji fižol – zelen ali rumen, ozek ali širok. Prav tako je tudi z gobami, uporabite tiste, ki jih imate na razpolago.

Za malo barve in kot ojačevalec sladkih in zemeljskih okusov – del zemeljskim okusom priskrbijo gobice – uporabite še sušene paradižnike, ki se z gobami čudovito ujemajo.

Pred receptom pa še nekaj jesenskih jedi za crkljanje:

Čičerikin čili s papriko na rdeči kvinoji

Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami

V pečici pečen riž s pestom

Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem

Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene

Še več idej za jesensko uživancijo pri jedi najdite pod oznako Jesen.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

olivno olje

1 manjši por

1 strok česna

200 g gob

6 kosov sušenega (in v olje vloženega) paradižnika

1 žlička paradižnikovega koncentrata

1 žlička suhega timijana

400 g krompirja

200 g stročjega fižola

1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)

sol

poper

1 žlička (jabolčnega) kisa

1 šopek svežega peteršilja

PRIPRAVA

V večji kozici segrejte žlico olivnega olja in na segretem olju začnite počasi pražiti na kolute sesekljan por. Ko se zmehča, a ne obarva, dodajte sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodajte na rezinice narezane gobe in pražite, da gobe spustijo vodo in se le ta vkuha. Ko gobe spustijo vodo, dodajte na rezinice narezan sušen paradižnik, žličko paradižnikovega koncentrata in timijan ter premešajte. Dodajte stročji fižol in na kocke narezan krompir in premešajte. Dolijte toliko zelenjavne jušne osnove, da je zelenjava pokrita. Kuhajte pokrito približno 15 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava skuha.

Ko je krompir skuhan, omako poskusite in dosolite in popoprajte po okusu. V omako umešajte še kis in počakajte, da ponovno zavre. Omako zgostite brez moke ali smetane – nekaj kosov krompirja in dve žlici omake prenesite v posodico in jih spasirajte (krompir lahko tudi le zmečkate z vilico) ter krompirjev pire umešajte v omako. Kuhajte le še toliko časa, da omaka ponovno zavre, potem pa odstavite in okrasite s svežim peteršiljem.

Golaž servirajte, okrasite s petešiljem in jed popoprajte ter postrezite.