Smukavc

1 kg listov zelja in ohrovta, kolerabe, repe, blitve (uporabimo lahko mešanico, tudi trše zunanje liste, kakršne sicer zavržemo), 600 g krompirja, 1 jušno žlico moke (ni nujno), 2 žlici oljčnega olja (po izvirni recepturi je treba uporabiti svinjsko mast, zaseko ali ocvirke), 4 stroke česna, ščep mlete kumine, morsko sol, sveže zmlet pisani poper.

Krompir olupimo. Liste operemo, po potrebi, če je zelo debela, odstranimo in sesekljamo osrednjo žilo, liste pa narežemo na tanjše, nekaj centimetrov dolge rezance. Damo jih v večji lonec in skuhamo. Če so listi res trdi in starikavi, lahko prvo vodo po kuhanju odlijemo (tako veli izvirna receptura). Če uporabimo lepe mlade liste, vode nikar ne zavržemo, saj je polna vitaminov! V tem primeru listov tudi ne kuhamo vnaprej. V lonec dodamo olupljen, na manjše kose narezan krompir in kuhamo, da se rezanci iz listov in krompir zmehčajo. Vodo odlijemo v drugo posodo in jo prihranimo! Krompir skupaj z zeljem zmečkamo z mečkalnikom (nikakor s paličnim mešalnikom!) in dodamo toliko vode, da dobimo želeno gostoto (odločimo se lahko za gostejšo juho ali za nekakšen pire, ki ga uporabimo kot glavno jed ali prilogo). Sesekljan česen skupaj z moko zarumenimo v ponvici na izbrani maščobi in primešamo jedi. Dodamo še začimbe, premešamo in pristavimo, da jed ponovno zavre. Lonec odstavimo in če je jed pregosta, prilijemo še malo prihranjene vode od kuhanja, da dobimo primerno gostoto in jakost okusa. Če želimo še nasitnejšo jed, lahko v smukavc v obliki juhe že med kuhanjem narežemo denimo kranjsko klobaso. Smukavc v vsakem primeru postrežemo vroč, zraven pa ponudimo kakšen dober domač kruh, morda čebulni, izvirna receptura pa se imenitno ujame z ocvirkovo pogačo.