Iz njegove stoterice smo izbrali deset najvišje uvrščenih evropskih vin. Zraven smo zapisali nekaj stavkov o teh vinih, predvsem pa smo za vsa vina našli vsaj približno ceno. Med Sucklingovo stoterico (še vedno) ni nobenega slovenskega vina. Državni turistični organizaciji, ki jo menda zanimajo premožnejši gostje, svetujemo, da odpravo Jamesa Sucklinga (ali ekipo Roberta Parkerja) prepriča, da v naslednji sezoni obiščejo naše vinske kleti. Kako to storiti? Enako kot z Michelinom. Nekaj bo gotovo treba odšteti, saj ravno za Sucklinga velja, da ničesar ne naredi zastonj.

Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2015, Italija

Pravijo, da je bil letnik 2015 eden najboljših na toskanskih gričkih. Brunello (bruno, kot rjava barva), rdeče vino, ki ga pridelujejo iz sorte sangiovese (Jupitrova kri), samo v okolici Montalcina, je več kot očitno eno najljubših vin avstralskega ocenjevalca Jamesa Sucklinga. Letos ga postavlja pred sicer slavnejša francoska rdeča vina. Klet Siro Pacenti sicer prideluje štiri različna vina, Rosso di Montalcino, Brunello di Montalcino Pelagrilli, Brunello di Montalcino Riserva PS ter omenjeni Brunello di Montalcino Vecchie Vigne, za katerega so zaslužne več kot 35 let stare trte. Vino 24 mesecev starajo v barikih (225-litrski hrastovi sodi), pridelajo ga 9000 steklenic, za katere velja, da stanejo po trgovinah okoli 100 evrov, v restavracijah po svetu pa se bo ta cena vsaj podvojila. V Sloveniji tega nefiltriranega vina, ki ima na nosu intenzivno modro sadje in jagodičevje, sicer pa zrele in kompaktne tanine, gotovo ne bomo videli v trgovinah.

Renieri Brunello di Montalcino 2015, Italija

Še en brunello, tokrat iz kleti Renieri, stane na spletnih mestih okoli 70 evrov. Vino (100-odstoten sangiovese) iz 18 let starih trt, ki so ga najprej eno leto starali v lesenih sodih, ima intenzivno rubinasto barvo, vonj po jagodičevju in začimbah. Odlikujejo ga uravnoteženi svileni tanini, vsebuje 14 odstotkov alkohola. Klet Renieri je, mimogrede, del velikega podjetja Bacci Wines, ki na vseh Sucklingovih ocenjevanjih dobiva izjemne ocene. Vino, ki ga omenjamo, ima, jasno, 100 točk. In orjaški potencial staranja.

Muga Rioja Prado Enea Gran Reserva 2011, Španija

Si želite zraven jagenjčka popiti nekaj, kar se bo res rimalo z mesom? Strokovnjaki so prepričani, da je zvrst iz vinske kleti Muga v Rioji (80 odstotkov tempranilla, 20 odstotkov grenacha, mazuela in graciana) najboljša izbira. Cene se po spletnih trgovinah gibljejo med 40 in bolj realnih 80 evrov za steklenico ter bodo gotovo še rasle, saj gre za vino privlačne, globoko češnjeve barve, z vonjem gozdnega jagodičevja in suhih sliv, ki ga je mogoče piti tudi brez spremljave hrane. Sicer pa ga priporočajo z vsemi vrstami mesa – ne samo z jagenjčkom – in celo z ribami.

Marchesi Antinori Umbria Cervaro Della Sala 2017, Italija

Prvo belo vino je zasedlo (šele) četrto mesto na Sucklingovi lestvici. Gre za vino s posestva Castello della Sala, enega od mnogih, ki jih ima v lasti družina Antinori. Ime Antinori, ki sicer dosega velike uspehe v Toskani, je dovolj, da bo tudi v vinsko manj znani Umbriji vse v redu. Ocene strokovnjakov so izjemno visoke, iz mešanice chardonnaya in majhne količine grechetta naj bi se razvilo vino, ki ga je mogoče starati in naj bi predstavljalo eleganco ter kompleksnost posestva Castello della Sala. Spletne cene segajo od 40 do 50 evrov.

Schäfer-Fröhlich Riesling Nahe Felseneck GG 2018, Nemčija

Nemška vina so med najboljšimi na svetu, še posebej če govorimo o renskih rizlingih iz regije Nahe. Drži namreč stari rek, da je rizling vino za odrasle moške. Cena tega bisera je 55 evrov, za manj izurjene pivce pa je treba povedati, da je vinska klet Schäfer-Fröhlich na vinskem območju Nahe, v deželi Porenje-Pfalško, kjer na več kot 4000 hektarih gojijo največ renskega rizlinga (okoli 27 odstotkov). Rizling Felseneck je kot spomenik, boljšega ni, smo lahko prebrali pri nemških ocenjevalcih.

Château Larcis-Ducasse St.-Emilion 2016, Francija

Šesto vino v Evropi, na svetu pa sedmo, je prvo bordojsko na lestvici. Gre za rujno kapljico z desnega brega, kot radi rečemo, kar pomeni, da ima v zvrsti prednost merlot, pred kabernetom. Cena steklenice na spletnem straneh se razteza med 60 in 78 evri, enologi pa so si edini, da gre za klasično vino teh krajev, ki bo z leti pridobivalo tako na ceni kot na kakovosti. Popiti ga bo treba med leti 2025 in 2040. Jancis Robinson ga je ocenila s 17 (od 20) in zapisala: zelo cvetoče in razkošno na nosu. Bogato, okroglo in dišeče.

Eredi Fuligni Brunello di Montalcino 2015, Italija

Na spletnih mestih trgovcev je težko najti ceno tega toskanskega vina, zato sta ceni, ki smo ju našli, zelo različni: 95 in 180 evrov za steklenico. Stvari se bodo izkristalizirale, visoko mesto med najboljšimi vini na svetu pa pomeni, da rdeče vino iz Montalcina, trenutno najbolj oboževane vinske deželice na svetu, ne bo poceni. Mimogrede, James Suckling je ocenjeval kar 187 brunellov letnika 2015, več kot polovica je dobila oceno nad 95, kar enajstim pa je namenil 100 točk. Tudi vinu iz kleti Eredi Fuligni.

Dönnhoff Riesling Nahe Dellchen GG 2018, Nemčija

Nemška klet Dönnhoff iz Naheja je bila tudi lani med najboljšo evropsko deseterico in letos so v pravi poplavi najboljših toskancev prav tako pristali visoko. Družina Dönnhoff, ki ima vinograde že od leta 1750, osvaja najvišja mesta in največje število točk, odkar je posestvo prevzel Helmut. In kaj za sveže, a bogato vino, ki ga dobite za kakšnih 40 evrov, pravijo strokovnjaki? Na nosu so začutili intenzivno dišeče zrelo rumeno sadje, marelice in celo malo pasijonke, pri okusu pa zrelo rumeno sadje, citruse, hruško in kutino…

Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso 2015, Italija

Družina Bianchini, ki vodi posestvo Ciacci Piccolomini d'Aragona, ima tri vrste brunella in tale iz vinograda Pianrosso je najprestižnejši. In najdražji. Čeprav ga na spletnih straneh praktično ni, smo izbrskali ceno, ki naj bi se sukala okoli 60 evrov, a si upamo trditi, da je to premalo. Mimogrede, za staranje ne uporabljajo majhnih francoskih, ampak večje slavonske sode. James Suckling, ki je vinu namenil 100 točk, pa pravi, da ga vsaj še dve leti ne gre piti in da je eno najbolj harmoničnih vin.

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2008, Francija

Taittinger je priimek uspešne francoske družine, ki ima v lasti leta 1734 ustanovljeno klet v Reimsu. Najvišja linija Taittingerjevih šampanjcev Comtes de Champagne ponuja zlato kapljico iz chardonnaya, ki po spletnih trgovinah stane nekaj več kot 100 evrov, v restavracijah pa bo z lahkoto prebila mejo 200 evrov. In kako so se na zdaj že kar star vinski dragulj odzvali strokovnjaki? Menijo, da obeta in da bo dosegel še dvajset let, da gre za izjemno aromatičen šampanjec, s polnim okusom citrusov in belega sadja.