Le redko se zgodi, da se v zvezi z Romunijo pogovarjamo o čem drugem kot o prenatovorjenih vozilih vprašljive tehnične brezhibnosti ali o grofu Drakuli. O transilvanski oziroma sedmograški kulinariki ne vemo tako rekoč nič. Pa vendar od tam izvira zelo zanimiva in okusna jed, ki je bila priljubljena po vseh državah za železno zaveso. Tako zelo, da jo je celo prebila in se precej udomačila tudi na tej strani, zlasti v Nemčiji, kjer jo poznajo pod imenom Klausenburger Kraut ali siebenbürgisch sauerkrautauflauf. Če prevedemo: zelje po clujsko ali sedmograški narastek iz kislega zelja. »Pozdravljeno mi bodi, moje ljubo kislo zelje, mile so tvoje vonjave!« je nekoč dejal Heinrich Heine, nemški sodobnik našega Prešerna, ko je pokusil to okusno zimsko specialiteto. Varză a la Cluj, kot se jed imenuje po romunsko, je bila namreč že leta 1695 pod imenom varză în mod clujean natančno opisana v clujski kuharici Cartea de bucate de la Cluj. Okusno tradicionalno jed, ki jo je morda užival že sam grof Drakula oziroma Vlad Tepeš, si lahko po tokratnem receptu brez večjih naporov pripravite doma.