Ta čudovita juha vas bo grela jeseni in pozimi. Naredite več litrov te juhe, jo razdelite na porcije, ohladite ter zamrznite. Vedno, ko vam bo zadišala, vam bo na razpolago. Pred serviranjem jo lahko okrasite s seskljanimi bučnimi semeni in po želji še s popraženimi lističi svežega žajblja.

Nekaj najbolj tragičnega je bleda, vodena bučna juha. Bučna juha mora imeti okus po buči, pripravljena pa mora biti brez nepotrebnih dodatkov kot so smetana ali celo krompir. Zato je ta recept enostaven in “čist”. Za pripravo potrebujete katero koli jedilno rumeno bučo, nekaj aromatičnih sestavin (čebulo, česen, žajbelj) in dobro jušno osnovo. Če domače jušne osnove nimate, uporabite vrelo vodo in kakovostno jušno kocko. Ker gresta buča in žajbelj kot ata na mamo, predlagamo, da za pripravo buče res uporabiš žajbelj. Če svežega nimate, bo suh prav tako dober.

Pa še nekaj besed o miksanju. Če uporabite mešalnik, poskrbite, da ta ne bo preveč napolnjen, da vam med miksanjem vroča juha ne spolzi ven. Če mešalnika nimate, bo palični mešalnik čisto ok.

Preden pa pogledamo, kaj potrebujete za pripravo te juhe in kako jo pripravite, pa še nekaj idej za uporabo jedilne buče:

Rižota z rumeno bučo in gobami

Kremna zelenjavna juha z lečo

Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki

Fižolovo-bučni golaž

Še več receptov, v katerih je zvezda rumena buča, najdite pod oznako Buče.

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

20 g (veganskega) masla

1 žlica olivnega olja

1/2 (rjave) čebule

2 stroka česna

8 listov svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja

1 kg katere koli rumene jedilne buče

1 l zelenjavne jušne osnove

kajenski poper (neobvezno)

sol

poper

6 malih svežih lističev žajblja za okras

2 žlici bučnih semen za okras

PRIPRAVA

V veliki kozici segrejte maslo in olivno olje in na njem prepražite čebulo. Pražite toliko časa, da se čebula zmehča, a ne obarva. Dodajte sesekljan žajbelj in česen in pražite le toliko časa, da česen zadiši. Dodajte na kocke narezano bučo in kajenski poper ter premešajte.

Zalijte z jušno osnovo ter kuhajte približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se buča zmehča. Ko se buča zmehča, juho spasirajte in poskusite ter dosolite in dopoprajte.

Juho servirajte, okrasite z žajbljevimi lističi in sesekljanimi bučnimi semeni in postrezite.