Sodnemu senatu okrožnega sodišča na Ptuju, ki mu predseduje Marjan Strelec, je uspelo zaslišati vse laične priče. Prebral je tudi vse listine v spisu kazenskega postopka zoper 52-letnega Janka Tomića. K izreku sodbe se postopek kljub temu še ni občutneje približal.

Tomića je sprva zagovarjala mariborska odvetnica Stanka Firm Gavez, a je aprila letos nenadoma umrla. Na predobravnavnem naroku novembra lani je predlagala, da bi Tomića pregledal klinični psiholog Igor Areh. Ocenil naj bi, kako intenziven je bil obtoženčev strah, ko je usodne noči streljal v temo. In kako je huda prestrašenost vplivala na njegovo prištevnost.

Sodnik Strelec je danes napovedal, da bo pozval Areha k izdelavi mnenja. Okrožna tožilka Klementina Prejac je ugovarjala sodnikovi nameri. »Sodišče naj nepristransko izbere izvedenca,« je vztrajala. »Poimenska postavitev izvedenca ni običajna, kar vzbuja dvom o njegovi nepristranskosti. Vsi izvedenci v imeniku ministrstva za pravosodje so dovolj strokovno podkovani, sicer ne bi mogli pridobiti ustrezne licence.«

»Omenjeni forenzični psiholog je bil predlagan zaradi njegovih strokovnih kompetenc, saj je avtor številnih strokovnih del z obravnavanega področja in bi zmogel najbolje odgovoriti, v kakšnem psihičnem stanju je bil obtoženi v času uporabe strelnega orožja,« ji je odvrnil odvetnik Damijan Donko, ki s kolegom Darijanom Lampičem zagovarja Tomića.

Po kratkem premisleku je sodni senat sklenil, da bo psihologa vendarle izbral s seznama izvedencev in bo sojenje nadaljeval 27. septembra. »Upam, da bomo do takrat imeli vsaj psihološko izvedensko mnenje, nakar bomo pritegnili še izvedenca psihiatrije, zaslišali bomo tudi strokovnjaka balistične stroke Tomaža Korbarja in uslužbenko nacionalnega forenzičnega laboratorija Katjo Kos, ki je izdelala 3D-posnetke kraja dejanja,« je napovedal Strelec.

Obtožnica očita Tomiću uboj in tri poskuse uboja. Obtoženi je 26. maja lani, okoli treh zjutraj, pograbil pištolo, ker so štirje moški resno grozili njegovemu sinu Žanu Tomiću. Najprej so mu poškodovali avtomobil, nakar sta dva napadalca poskušala vdreti v družinsko hišo v Krčevini pri Vurberku. Tomić je ustrelil vsaj dvanajstkrat. Devetindvajsetletni Žan Kreslin je še na kraju dogodka, kakšnih 200 metrov stran od dvorišča Tomićevih, podlegel strelni poškodbi.

Ali bo med rekonstrukcijo še listje na drevesih?

Tomić se brani, da je streljal na slepo, v samoobrambi, zato da bi zaščitil sina. Pravi, da je s pištolo, ki je v lasti njegove partnerice in za katero ima ta vsa potrebna dovoljenja, streljal izključno z balkona. Tožilstvo pa trdi drugače, in sicer naj bi Tomić streljal tudi z dvorišča in stekel za nočnimi napadalci.

Zaradi teh razhajanj je obramba že večkrat predlagala rekonstrukcijo dogodka, ki naj bi podrobneje razjasnila potek dogodkov na dvorišču Tomićevih. »Rekonstrukcija naj se izvede čim prej. Dogodek se je zgodil pred letom, torej bi bil zdaj primeren čas,« je maja predlagal odvetnik Donko. »Če bo sodišče ugodilo predlogu, bomo rekonstrukcijo opravili, ko bo listje še na drevesu, in ne v zimskem času,« ga je tedaj pomiril sodnik Strelec, ki pa doslej še ni sprejel odločitve, ali se bodo odpravili v Krčevino. In kdaj.