Le nekaj minut smo bili lahko predstavniki medijev včeraj prisotni na predobravnavnem naroku zoper Tima Črnjaviča – vse dokler sodnik Tomaž Bromše ni ugodil predlogu za izključitev javnosti. Z njim je prišla na dan Črnjavičeva zagovornica Vlasta Petrucci iz Odvetniške družbe Čeferin. »Predlagam izključitev s celotnega sojenja zaradi varstva osebnega in družinskega življenja obtoženega,« je izjavila in dodala, da bo tako na predobravnavnem naroku kot pozneje na sojenju govor o zelo intimnih in občutljivih podatkih. Bromše je odločil, da bo javnost izključil za čas predobravnavnega naroka, na podlagi tega, kar bo na njem izvedel, pa bo on ali drug sodnik, ki bi se morda v prihodnje ukvarjal s tem primerom, še enkrat premislil, ali je izključitev upravičena.

Incident v kiosku

Tako smo javno lahko izvedeli le, da je Črnjavič obtožen dveh kaznivih dejanj, poskusa uboja in tatvine. Po naših neuradnih podatkih pa naj bi šlo za incident, ki se je zgodil 18. oktobra lani v trafiki pri postaji mestnega potniškega prometa Emona na Litijski cesti v Štepanjskem naselju v Ljubljani. »Po do zdaj zbranih obvestilih in ugotovitvah ogleda kraja kaznivega dejanja smo ugotovili, da sta se znanca, stara 23 in 18 let, sprla, zaradi česar je 18-letnik 23-letnika večkrat udaril z rokami po glavi in ga z ostrim predmetom zabodel v zgornji del telesa,« se je glasilo takratno sporočilo tiskovne predstavnice PU Ljubljana Nataše Pučko.

O dogajanju v Štepanjskem naselju so policijo obvestili okoli 19.30. Na kraj so napotili več policijskih patrulj in reševalce, ki so poškodovanemu ponudili prvo pomoč, je sporočila Pučkova. Takrat so se sicer kot ogenj začele širiti govorice, kaj naj bi se zgodilo. Nekaj prič naj bi opazilo, da je iz omenjenega kioska najprej prišel oškodovanec in okrvavljen prosil za pomoč. Za njim naj bi iz trafike stopil še en malo mlajši fant, menda pomanjkljivo oblečen, z nožem v rokah. Ta naj bi se nekaj trenutkov kasneje pognal v beg – stekel naj bi čez cesto in tudi odvrgel nož. A eden od tistih, ki so nenavadno dogajanje z začudenjem opazovali, je stekel za njim in ga pripeljal nazaj. Pri kiosku je potem počakal na prihod policije.

Ovadba zaradi povzročitve lažje poškodbe

Po naših takratnih neuradnih podatkih naj bi oškodovanec delal v trafiki, katere najemnica je bila njegova mama. Z napadalcem naj bi se dobro poznala, bila naj bi celo soseda, sprla pa naj bi se zaradi denarja. »Osemnajstletniku smo odvzeli prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je izvršil kaznivo dejanje poskusa uboja,« je tisti dan najprej sporočila Pučkova. Popoldne pa je s policije prišla povsem drugačna informacija. In sicer, da osumljenega ne bodo obravnavali zaradi poskusa uboja, pač pa zaradi precej milejših kaznivih dejanj, povzročitve lažje telesne poškodbe in tatvine. Po naših takratnih informacijah naj bi 23-letnik v incidentu dobil dve manjši vbodni rani. Napadalca je policija nato izpustila na prostost.

Toda očitno je na tožilstvu prišlo do še enega vsebinskega preobrata, kajti sodnik Bromše je včeraj jasno povedal, da je Črnjavič poleg tatvine obtožen poskusa uboja. Kot je razvidno iz sodnega razporeda glavnih obravnav, zanj velja tudi varnostni ukrep prepovedi približevanja oškodovancu. Odvetnica Petruccijeva je včeraj predlagala izključitev javnosti, ker bo govor o obtoženčevem zdravstvenem stanju in drugih podatkih o njegovi zasebnosti, ki so z zakonom najbolj zavarovani. Kot je navedla, je izključitev edini način, da se z »izvrševanjem pravice do obrambe ne bo poseglo v pravico do varstva osebnih podatkov«. In da to pretehta nad pravico do javnosti sojenja. Tožilka Petra Lavrič in oškodovanec ter njegov pooblaščenec, odvetnik Edvard Bavcon so se z izključitvijo strinjali. Gre pa glede na to, da je zagovornica predlagala odsotnost javnosti s celotnega sojenja, sklepati, da obtoženi kaznivih dejanj včeraj ni priznal.