Dogajalo se je v soboto, 1. junija letos, ob pol deveti uri dopoldne. Hariz Softić je skupaj z Ivanom Antunom Š. in Anjo G. pripeljal v Rusko ulico ob Pivovarni Union v Ljubljani. Iz avta so izstopili vsi trije in začela se je prava filmska drama, ki jo je s kamero telefona ujel eden od stanovalcev, kasneje pa je dogajanje posnela tudi javna nadzorna kamera na križišču s Celovško.

Videti je prepir, možakarja sta se petelinila pred dekletom, to pa je večkrat stopilo mednju. A v nekem trenutku je Softić stopil nazaj do avtomobila in iz njega vzel dolgo črno palico. Videti je, da bo Ivana napadel. A je palico držal nekaj časa na sredini, kar bi lahko nakazovalo, da je želel le groziti in ne napasti. No, pa je napadel Ivan in Softića s pestmi pobil na tla, nato pa sta z dekletom odšla v smeri proti Celovški cesti.

Softić se je usedel v avto, dogajanje, ki je sledilo, pa je bilo še posebej napeto. Kamera pokaže, kako je Softić z veliko hitrostjo pridrvel v križišče s Celovško, da je avto kar malce zaneslo. Opozarjamo, to je bilo sredi belega dne, na mirno sobotno dopoldne sredi Ljubljane. Ivan in dekle sta bila takrat že na drugi strani Celovške pri zidu. Softić se je usmeril naravnost proti njima. Pred pločnikom je ustavil, da ne bi poškodoval avta, nato pa še malo »cuknil« naprej. Kamera oškodovanca ne pokaže, pokaže pa Softićev avto, ki je zdrvel naprej v smeri Kranja. Tam nekje pri Drenikovi ali pa že prej je moral obrniti, saj je pridrvel nazaj in polkrožno obrnil kar sredi križišča Ruske in Celovške. In avto usmeril naravnost v Ivana.

Osvajal naj bi jo

Kamera trka ni posnela, je pa dejstvo, da je Softić Ivana zadel in pobegnil. Zdravniki so komaj rešili nogo oškodovanca. To so dejstva, od tu naprej pa so interpretacije dogajanja precej različne. Tožilstvo je prepričano, da je Hariz Softić namenoma zapeljal v oškodovanca zato, da bi ga ubil. Obtožnica ga bremeni kaznivega dejanja poskusa uboja, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora. Softić je v priporu in čaka na predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču. Njegov odvetnik Peter Kobentar, prepričan, da je šlo kvečjemu za povzročitev hudih telesnih poškodb in da doslej še nekaznovani Hariz Softić ni imel prav nobenega namena ubiti oškodovanca, pričakuje začetek sojenja že septembra.

Obdolženi Hariz Softić se v preiskavi sicer ni zagovarjal, Anja G. pa je kot priča razložila, da so se srečali v Klubu 20 in da so se zmenili, da gredo skupaj k Softiću na zajtrk. Pa tudi, da naj bi jo Softić v lokalu osvajal. Med vožnjo si je Softić premislil, Ivana da naj bi odpeljal domov, z Majo pa bi še malce podaljšal druženje. Ko je Softić od Ivana terjal, da gre iz avta, se je vnel prepir. Maja G. je tudi podrobno opisala, kako ju je hotel povoziti na pločniku na drugi strani Celovške in kako sta potem stekla čez Celovško do Mlinarja, a je Softić Ivana zadel že sredi ceste.

Prepir že v avtomobilu

Oškodovanec je v preiskavi povedal, da so žaljivke, tudi na račun nacionalnosti, padale že v avtu. In da Softić punci ni pustil oditi iz avtomobila. In da mu je grozil, da bo šel po pištoli in vse ustrelil. Glede trka se spominja le avtomobila, ki je vozil proti njemu, drugega pa ne. Najprej so mu hoteli v bolnišnici amputirati nogo, a mu je k sreči niso, je razložil.

Če Softić dejanja na sodišču ne bo priznal, se obeta dolgo sojenje, saj bo treba zaslišati še vrsto prič in izvedencev. Hariz Softić na sojenje čaka v priporu. Odvetnik Peter Kombentar je bil neuspešen pri prepričevanju sodnikov, naj mu pripor odpravijo oziroma naj mu ga ne podaljšajo. »Nesporno je moja stranka zapeljala na pločnik, a zelo počasi, in če bi bila oškodovanec in Anja G. res prestrašena, bi skočila na zid. Tako pa sta šla počasi čez cesto. Čudno je tudi, da oškodovanec ni stekel na varno, kot je to storila Anja G. po tem, ko sta šla na drugo stran. Namenoma je stal na sredi ceste, da se je postavljal pred dekletom. Obdolženi se je sicer želel izogniti trku, a mu to ni uspelo, zato nikakor ne moremo govoriti o poskusu uboja, kvečjemu o povzročitvi hudih telesnih poškodb,« je prepričan odvetnik.