Lani, v noči na 26. maj, je četverica, oborožena z nožem in teleskopsko palico, želela obračunati z obtoženčevim 20-letnim sinom Žanom Tomićem. Najprej so na dvorišču poškodovali osebni avtomobil, nato pa sta dva napadalca želela nasilno vstopiti tudi v hišo in pri tem grozila dvajsetletniku, ki je njun napad le s težavo zadrževal, saj je Kristijan Pfeifer z nožem proti njemu zamahoval skozi okno, Sašo Vidovič pa se je med tem lotil vrat. Dogajanje je prebudilo obtoženega, 52-letnega Janka Tomića, ki je vzel pištolo glock in začel streljati na napadalce. Pri tem je smrtno ranil 20-letnega Žana Kreslina, ki je umrl nedaleč od hiše, dve rani pa je zadal tudi Pfeiferju.

Tomić vseskozi zatrjuje, da je streljal v samoobrambi, da bi zaščitil sina, z balkona na slepo v temo. Tožilstvo pa mu očita, da je na napadalce najprej streljal z balkona, nato pa, ko so že bežali, nadaljeval streljanje za njimi še z dvorišča.

Streljal z dvorišča

Kot je danes pojasnil izvedenec balistične stroke Tomaž Korbar, so nekateri najdeni tulci precej oddaljeni, tudi do tri metre od hiše. Če pri tem upošteva še strelne rane, je najverjetneje, da je šlo za streljanje tako z balkona kot z dvorišča. »Pa tudi sledi na cestišču kažejo na to, da jih je povzročilo streljanje z dvorišča.« Kot je še povedal, je šlo nedvomno za usmerjeno streljanje, ni pa se mogel opredeliti, ali je bilo streljanje izključno instinktivno ali ciljno: »Lahko gre za naključen zadetek ali pa za hotenega.«

Na vprašanje vodje ptujskega tožilstva, ali bi znal laik, kakršen naj bi bil Tomić, uporabiti pištolo, je Korbar, ki se z orožjem tako ali drugače ukvarja že najmanj 30 let in je tudi inštruktor streljanja, odgovoril, da bi bilo po njegovem mnenju za to potrebno vsaj osnovno znanje ravnanja s pištolo: »So sicer osnovna, enostavna opravila. A je težko verjetno, da bi imel čas pištolo preizkušati takrat, v tej dinamiki dogodka. Meni osebno se zdi verjetneje, da je vsaj že kdaj prej poskusil streljati. Oseba je imela neko prakso s tem. Koliko, pa ne morem reči.«

Prihodnji teden na teren

Obramba je, ker naj bi bilo izvedeniško mnenje balistične stroke nepopolno, predlagala, da novi balistični strokovnjak izdela še drugo mnenje. Ob tem je Tomićev zagovornik Damijan Donko vztrajal, da je malo verjetno, da bi vsi tulci ležali na relativno majhnem območju, če bi obtoženi streljal z dveh mest. Čeprav so danes na sodišču pokazali 3D-posnetek prizorišča tragičnega dogodka, je Donko, ker je bil posnetek narejen podnevi, predlagal, da se že v preteklosti predlagana rekonstrukcija dogodka opravi ponoči.

Sodnik Marjan Strelec je zavrnil postavitev novega izvedenca balistike, napovedal pa ogled kraja dogodka v temi, in sicer že v prihodnjem tednu.