Narok za glavno obravnavo v primeru uboja in treh poskusov uboja obtoženega Janka Tomića je minil v vsega nekaj minutah. Martin Strelec, ki predseduje velikemu senatu okrožnega sodišča na Ptuju, je zbranim sporočil, da še ni prejel mnenja komisije za izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti. Komisija, v kateri sta med drugim psihiater in kliničnih psiholog, mora podati oceno, ali je obtoženi tistega kritičnega majskega jutra imel v oblasti svoje ravnanje. In ali je zaradi hude prestrašenosti sploh razumel posledice svojega početja.


Za obrambo je ključno, da bi si sodišče ustvarilo jasno predstavo o tem, kako so se odvili tragični dogodki na dvorišču Tomićevih v Krčevini pri Vurberku. Zato že vseskozi terja sodno rekonstrukcijo, ki naj bi pomagala dokazati, da so nekateri očitki tožilstva neutemeljeni. Sodni senat še ni sprejel odločitve, 3. oktobra je ob 19.30 opravil zgolj ogled kraja dejanja, med katerim javnost ni smela biti prisotna.

V postopek bi pritegnili še okulista

Strelec je današnji narok na sodišču izkoristil za to, da je strankam v postopku razdelil zapisnik ogleda kraja dejanja. »Dokument moram še podrobneje prebrati,« nam je po obravnavi dejal Tomićev zagovornik Darijan Lampič. Po njegovih besedah se z balkona in z dvorišča v temi ne vidi mesta, kjer je bil smrtno zadet 29-letni Žan Kreslin. Če to drži, bi se zamajal očitek tožilstva, da je Tomić meril vanj. Sploh če drži navedba obrambe, da ima obtoženi težave z vidom. Prav zato je že na začetku sojenja predlagala, da ga pregleda izvedenec okulist. Senat predloga še ni vsebinsko obravnaval.

Naj spomnimo – obtožnica očita Tomiću uboj in tri poskuse uboja. Obtoženi je 26. maja lani, okoli treh zjutraj, pograbil pištolo, ker so štirje moški resno grozili njegovemu sinu Žanu Tomiću. Najprej so mu poškodovali avtomobil, nakar sta dva, oborožena z nožem in teleskopsko palico, poskušala vdreti v družinsko hišo. Tomić je ustrelil vsaj dvanajstkrat. Kreslin je še na kraju dogodka, kakšnih 200 metrov stran od dvorišča Tomićevih, podlegel strelni rani.

Streli so bili usmerjeni, a ne nujno ciljani

Tomić, ki je v priporu že več kot leto in pol, se brani, da je streljal na slepo, v samoobrambi, zato da bi zaščitil sina. Pravi, da je s pištolo, ki je v lasti njegove partnerice in za katero ima ta vsa potrebna dovoljenja, streljal z balkona. Tožilstvo trdi drugače, in sicer naj bi Tomić streljal tudi z dvorišča in stekel za nočnimi napadalci. Očitku v prid je izvedensko mnenje balistične stroke, ki ga je spisal Tomaž Korbar. Balistični izvedenec je ocenil, da je Tomić na sinove napadalce najverjetneje streljal z balkona in na dvorišču. Po Korbarjevi oceni je storilec nedvomno streljal usmerjeno. Ni pa se mogel opredeliti o tem, ali je Tomić to počel instinktivno ali pa je streljal ciljno. Obramba je zatem predlagala pritegnitev novega balističnega strokovnjaka. Strelec je ta predlog že zavrnil.

Sojenje se bo nadaljevalo januarja, ko je sodišče razpisalo dva naroka.