Zato ne bo povsem odveč, če se malce pomudimo pri nekaterih napotkih, ki naj bi veljali pri nakupu novega avtomobila.

Predplačilo
Pri sedanji ponudbi ni nobenemu kupcu več potrebno vnaprej plačati za vozilo, ne glede na to, kako skuša prodajalec opravičiti to dejanje. Konkurenca je velika, izbira prav tako, zato naj vam iz žepa ne potegnejo nekakšne stroške za »obdelavo«, »dodatne stroške« ali podobne imaginarne stvari. Manjše preplačilo, s katerim daste prodajalcu jasen znak, da želite kupiti vozilo, mora zadostovati, ostalo plačajte ob prevzemu vozila. Če se prodajalec s tem ne strinja, pojdite h konkurentu, kajti če bolj ali manj sumljivi prodajalci že pred predajo vozilo nenadoma »poniknejo«, sta praviloma denar in vozilo za kupca izgubljena. Tudi pri izdobavi vozila vas lahko pošteno vlečejo za nos, denar pa imajo že na svojem računu, vi pa ste še vedno peš.

Ne pustite se zapeljati
Zapeljive ponudbe različnih internetnih prodajalcev znajo premamiti marsikoga, a kdor se odloči za tako potezo, se je odločil za neke vrsto »avtomobilsko rusko ruleto«. Lahko se nakup dobro izide, lahko pa tudi ne. Kajti na internetu lahko tudi skoraj nevozen avtomobil izgleda kot povsem nov štirikolesnik. Zato se ne odločajte za nakup, ne da bi si vozilo pred tem ogledali. Internet pa je odlično sredstvo za prikrivanje identitete prodajalca. Preveliki popusti ali odločno prenizke cene, nejasnosti pri identiteti prodajalca, razno razni izgovori in podobno so jasen znak, da tukaj prodajalec ne igra na pošteno karto.

Vzemite si veliko časa, naj se vam ne mudi
Svoj idealni avtomobil, ki je primeren vaši denarnici, si v miru »sestavite« s pomočjo prospektov, informacij na internetu ali pri prodajalcu. Pri tem predvsem ne smete hiteti, izgovori »to je edini primerek tega vozila v tem trenutku, potem boste morali čakati še nekaj mesecev«, vas ne smejo zapeljati v paniko. Določene stvari, ki jih pozabite naročiti o nakupu novega vozila, potem ponavadi ni možno naknadno vgraditi. Ogrevanje sedežev, zatemnjene šipe in podobno so stvari, ki jih morate prodajalcu jasno naročiti, naknadne spremembe naročila so ponavadi nemogoče.

Je vse v vozilu?
Oglasi za vozilo so lahko pomanjkljivi, tudi če se pripetijo nenamerno. Edino merodajno merilo je pogodba ali predračun. Zato podatke primerjate s podatki v reklamnem oglasu, ki vas je sploh pripeljal v prodajalni salon.

Najbolje kupovati v bližini doma
Internet je v marsičem olajšal nakup, a skriva celo vrsto pasti. Zato naj velja le kot vir pridobivanja informacij, za natančne podrobnosti, cene in pogoje pa je potrebno stopiti v prodajni salon. Zato se ponavadi ne izplača, da vozilo kupujte na drugem koncu Slovenije, kajti če na vozilu odkrijete napako, je težje komunicirati s prodajalcem, ki je od vas bolj oddaljen, kot s prodajalcem i, ki ima svoj salon v vaši bližini. Garancije, kulance in podobne stvari je potrebno zahtevati osebno, za vsako malenkost pa se vam ne izplača voziti nekaj sto kilometrov daleč, mar ne? Izguba časa in s tem povezani stroški lahko hitro »nadomestijo« privarčevani denar pri nakupu.

Najprej si zagotovite denar
Nakup vozila je, kot smo omenili, lahko tudi velik finančni zalogaj. Zato je pametno, da pred podpisom pogodbe o nakupu, zagotovite ustrezen denar. Ne podpisujte ničesar, če nimate zagotovljenega kredita ali kako drugače finančno pokritega vozila. Kajti podpis pogodbe je za vas obvezujoč, odstop od nakupa namreč za seboj potegne povračilo določenih stroškov, ki lahko znašajo tudi 15 odstotkov vrednosti novega vozila.

Natančno si oglejte vozilo
Ko je vaše izbrano vozilo pri prodajalcu, si ga najprej natančno oglejte. Poškodbe, pomanjkljivosti, neujemanje pri opremi in podobno morate kot reklamacijo takoj prijaviti prodajalcu. Če se s (po vašem mnenju) pomanjkljivim vozilom odpeljete iz prodajnega salona in je na vozilu nameščena registrska tablica, je uveljavljanje reklamacij veliko bolj zamudno in ne vedno najbolj uspešno delo. Ali pa si že pri nakupu pozanimajte in si zagotovite pravico, da določene napake lahko »odkrijete« tudi v nekem smiselnem roku od nakupa vozila.

In za konec: Če vam pri določeni ponudbi občutek pravi »ne«, potem mu lahko zaupate. To posebej velja za razne sumljive internetne ponudbe, ki ponujajo neverjetne popuste in smešno nizke cene. Posebej, če vam te popuste prodajalec obljublja po tem, ko bi plačali polno ceno vozila. Kot varovalka pred takšnimi in drugačnimi potegavščinami naj velja pravilo »naprej avtomobil, potem denar«. Zavedajte se, da je danes ponudba vozil zelo velika in da je kupec tisti, ki mora narekovati prodajo oziroma nakup vozila.