"Vstajanje v jutranjih urah mi pomeni nemajhen napor in veliko lažje delam zvečer in ponoči kot zjutraj," pravi vselej nasmejana Tanja Žagar, profesorica glasbe in pevka, ki bo kmalu dopolnila "uh, že 26 let". Kje bo praznovala rojstni dan, še ne ve, zagotovo pa bo svojim najbližjim spekla okusno torto, saj je za pripravo slaščic prava mojstrica. Ali je med najbližjimi tudi fant, ki ga skriva? "Ne, ni ga, trenutno sem samska," pove, "ja, tiho, tiho mi čas beži." Kar malce nenavadno za tako postavno in uspešno dekle, kot je Tanja, da nima fanta! Sicer pa, bi pri tempu, ki ga živi, sploh imela čas še zanj? "O, če bi bil pravi, bi ga že našla!"

V zadnjih mesecih se je ob službi, vrsti nastopov in vodenju Stiškega okteta najbolj posvečala snemanju albuma. Prav danes je tisti veliki dan, ki si ga je Tanja že dolgo časa želela. Izšla je namreč njena prva samostojna plošča z desetimi novimi pesmimi pod naslovom Tiho, tiho čas beži, na kateri ne nastopa samo kot pevka, ampak še kot avtorica in "na kateri pojem tudi balade, kar ni ravno običajno zame". Pravzaprav je izšel dvojni album in druga plošča prinaša znane pesmi oziroma uspešnice, ki jih mora Tanja peti na skoraj vsakem nastopu. Teh pa je v zadnjem času toliko, da si mora vse skrbno zapisovati v svoj delovni zvezek.

Dnevi sreče, dnevi žalosti

"Po celi Sloveniji imam samostojne koncerte, na katerih so moji stalni gosti Stiški kvartet, pevec David, ki ima šele 15 let, a je odličen vokal, plesalec Matevž Ogorelec, s katerim sva zmagala v oddaji Zvezde plešejo in zato seveda z njim na odru zaplešem, voditelj prireditve Sebastijan Kamenik in še odličen mariborski mladi pevec Martin Perović, s katerim v duetu zapojeva uspešnico Neka te neka. Martin zelo uspešno zamenjuje beograjskega pevca Nikolo Burovca, s katerim sem to pesem posnela za ploščo …" ji spomin uide na postavnega Burovca. Nikolo je Tanja spoznala lani na mednarodnem festivalu v Mostarju, na katerem je nastopila tudi letos in - spet odnesla pomembno nagrado: tokrat za najboljšo pesem festivala. V slovenščini ima pesem naslov Dnevi sreče, dnevi žalosti in nadvse ponosna je, ker je besedilo napisal Adi Smolar - kajpak, kot je zanj značilno, z močnim življenjskim sporočilom. Predzadnji dan v tem mesecu bo imela še zadnji samostojni koncert na Bledu v spomladanski turneji, ki ga bo popestrila s predstavitvijo pesmi z nove plošče. "V jeseni pa naprej po Sloveniji v kraje, ki jih do zdaj nismo uspeli obiskati, imela bom kar dvajset koncertov," napoveduje.

... Več v Hopla!