V njej bodo pripravili šest premier, ki jih bodo tokrat drugo leto zapored od ponedeljka naprej ponudili tudi v abonmaju. "S tem se poskušamo približati željam naših zvestih obiskovalcev, ki so bili letos uvedbe abonmaja zelo veseli," je pojasnila direktorica SMG Uršula Cetinski.

Uvod v sezono bo Shakespearov Vihar, ki ga bo v prevodu Andreja Rozmana - Roze režiral Vito Taufer; ta velika koprodukcija, ki jo Mladinsko pripravlja v sodelovanju s SNG Maribor, SSG Trst in Cankarjevim domom, bo premierno uprizorjena septembra, najprej v Mariboru, nato pa še v Ljubljani. Kot meni Taufer, ta poslednja Shakespearova igra s svojo pravljično, precej preprosto zgodbo pomeni nekakšen dramatikov obračun s svetom: "Otok, na katerem nasede ladja z najrazličnejšimi primerki človeštva, je pravzaprav neke vrste nepopisan list, območje utopije, kjer se lahko zgodi skoraj kar koli in tudi se. To je slika nekega mikrokozmosa svetovne zgodovine, skozi katero se odpirajo vprašanja o mejah našega delovanja, o človekovi svobodi in ujetosti."

Na velikega angleškega dramatika se navezuje tudi druga premiera, Shakespeare West End, ki jo bo postavil drugi hišni režiser Matjaž Pograjc. V njej bo skušal uokviriti sodobnost ter njeno krutost in neulovljivost od "divjega zahoda" do kraljestva spektakla skozi gledališke in civilizacijske vzorce, ki jih je v svojih dramah vzpostavil Shakespeare. Sledila bo intimna drama Klic v stiski, ki jo bo po lastni predlogi režiral Damjan Kozole; po več uspešnih filmih bo to njegov režijski prvenec v gledališču. "Gre za komorno besedilo, ki ga še vedno razvijam, govori pa o treh ljudeh in njihovih strahovih," pojasnjuje Kozole. Režiser Diego de Brea se bo lotil klasike, romana Zločin in kazen F. M. Dostojevskega, po napovedih Uršule Cetinski pa se bo s temeljnimi bivanjskimi kategorijami poigral na svoj značilni "postekspresionistični" način. V še eni koprodukciji, tokrat s SNG Nova Gorica, se bo svojega drugega režijskega projekta lotila Neda R. Bric, ki bo zasnovala predstavo Eda Zgodba bratov Rusjan, v kateri se bo med drugim lotila manj znanega dejstva, na katerega je naletela skoraj po naključju: da je imel znameniti letalec Edvard Rusjan brata, ki je bil celo pobudnik in konstruktor njegovih letal, a je nato utonil v pozabo. Sklepna predstava sezone bodo "filozofsko-vizualne" Metamorfoze v zasnovi in režiji Jerneja Lorencija.

Ob tem bodo v SMG v prihodnji sezoni ponavljali tudi še štirinajst produkcij iz prejšnjih let, seveda vključno s tistimi, ki bodo premiero do poletja šele doživele; med temi sta na primer Malfi, ki bo po izvirniku Johna Webstra v priredbi Simone Semenič in Ivana Talijančića (ta bo tudi režiral) premierno uprizorjena na prihajajočem Festivalu SMG, ter Razdejani Sarah Kane v režiji Vinka Möderndorferja, katere premiera bo poleti.