Če se vrnemo samo leto nazaj, takrat je bilo precej razburjenja na račun poražene Saške Lendero, ki ji je občinstvo prisodilo zmagovalno stopničko, komisija oziroma ertevejevci pa se odločili za Anžeja Dežana, sproduciranega v Bitki talentov.

Pestrost okusov in škandalov

Piko na i je dodala novica, da je Lenderova s svojimi Mandolinami prišla na sam vrh na festivalu National Finals Song Contest (NFSC), tekmovanju evropskih ljubiteljev Evrosonga, medtem ko je bila uvrstitev Anžejeve skladbe na Evrosongu porazna, da ne omenjamo govoric o plagiatorstvu refrena njegove pesmi. Sta pa medtem lani zakopala bojno sekiro z Melodij morja in sonca Domen Kumer in Rebeka Dremelj, tako da sta se imela noro rada v duetu. Pečat sta pustili tudi Monika Viti (ki si je nedavno nakopala še eno afero s tožbo proti Marku Žitniku s TV Paprika) in Sonja Javornik. Slednjo je Vitijeva v zaodrju zlasala, ker je nastopila kot ena izmed prič na sodišču v prid Vanji Vardjanu, ki se je tam zagovarjal zaradi domnevnega poskusa posilstva Monike Viti.

Zmage v bitkah (anti)talentov

Leto 2005 je potekalo v znamenju petdesetletnice Evrosonga. Pod novo taktirko Mojce Mavec so na Evrovizijo prvič poslali produkt Bitke talentov nacionalne televizije Omarja Naberja. Leto prej je v Carigrad na Evrosong letel duo Platin, ki je svoj neuspeh z izredno osladno pesmijo Stay forever naslednji dan proslavil kar s poroko. Njuna zmaga je bil prav tako vprašljiva, saj je Natalija Verboten vodila po številu glasov občinstva, strokovna komisija pa ji ni dodelila niti ene točke. Leto prej jo je Miša Molk zakuhala Alenki Godec, ko se je zmotila pri napovedovanju telefonskih številk, na veliki finale pa smo tako poslali "izvirno" pesem Karmen Stavec, ki je z Nanananana končno dočakala zmago in za spremembo točila solze sreče. Še najdlje so nas z razvpitostjo ponesle Sestre, zaradi katerih so se oglasile številne nevladne organizacije, sindikat glasbenikov je napovedal stavko, o njih so razpravljali celo v parlamentu in poročali na CNN, Slovenci pa so spet pokazali svoje razsežnosti homofobije. Transvestitski trio so takrat pospremili še fizični obračun Magnifica s Patrikom Greblom in seveda nepozabne solze razočaranja Karmen Stavec. Bi bilo preveč, če pričakujemo kost za glodanje tudi letos?