Zgodba se je začela 12. avgusta 1974, ko so v potoku Tansec pod Gorjanci našli mrtvega 59-letnega Jakoba Luzarja. Za to dejanje so obtožili in pozneje kljub pomanjkanju dokazov obsodili Martina Uhernika. Po 32-letnem boju z državo, da bi opral svoje ime in čast, je resnica zdaj končno prišla na dan. Uhernik je končno dočakal tudi opravičilo države.

Na srečanju pri Šturmu sicer ni bilo govora o odškodnini, a je Uhernik s solzami v očeh dejal, da mu še tako visoka odškodnina ne more vrniti mladosti, žene, zdravja in nadomestiti trpljenja, ki so ga doživljali tako on kot njegovi najbližji, še posebno otroka, ki sta bila nenehno šikanirana tako s strani policije kot kriminalistov in sosedov. O

Janez Kramarič, upokojeni sodnik, ki je v procesu zoper Uhernika predsedoval petčlanskemu senatu v Novem mestu, ki ga je soglasno spoznal za nedolžnega, je dejal, da so zadnja leta skupaj z odvetnikom Jožetom Hribernikom zbirali dokaze, da bi primer le dočakal ponovno obravnavo. V njegovi 38-letni karieri v pravosodju mu največje zadoščenje daje prav oprostilna sodba za Uhernika, za katero se je toliko trudil.

Odvetnik Jože Hribernik, ki je v obnovljenem postopku zastopal Martina Uhernika, je dejal, da so jim sicer metali polena pod noge, a bi se lahko tako veliki sodni zmoti prav gotovo izognili. Omenil je, da se mora država zavedati svoje moralne odgovornosti, pravosodje pa priznati napako.