Treba pa je priznati, da se je Slovenija na Euro 2024 uvrstila predvsem po zaslugi odličnega oktobrskega kvalifikacijskega okna, kajti novembrski ciklus je bil precej slabši, tako po izidih kot predvsem po zaskrbljujoči igri. Po porazu z Dansko v Köbenhavnu v petek z 1:2 je Sloveniji danes za napredovanje zadoščal že remi, medtem ko je Kazahstan moral zmagati. V prekrasni navijaški kulisi polnega (16 tisoč gledalcev) stožiškega stadiona – resda s travnato površino, ki je organizatorjem precej v sramoto – je Sloveniji, ki je sicer prevladovala s skoraj dvotretjinsko posestjo žoge, vendar hkrati delovala precej neučinkovito proti čvrsti kazahstanski ekipi, ki je v teh kvalifikacijah presenetila že favorizirane Dance in Fince, Euro 2024 prinesel najprej 20-letni napadalec nemškega Leipziga Benjamin Šeško iz enajstemetrovke v 41. minuti, po kazahstanskem izenačenju v 48. minuti, ko je za goste zadel kot duh osamljeni vezist »našega« Kopra Ramazan Orazov, pa je z izjemnim zadetkom v 86. minuti zmago in »Nemčijo« prinesel vezist grškega Panathinaikosa Benjamin Verbič, in slavje v Ljubljani in Sloveniji se je lahko začelo.

Slovenija se je tako po Katančevem Euru 2000 v Belgiji in mundialu 2002 v Južni Koreji ter Kekovemu svetovnemu prvenstvu 2010 v Južni Afriki znova uvrstila na enega največjih nogometnih turnirjev na svetu. Veselje ob zmagi je bilo v Stožicah je bilo seveda evforično, nogometaši pa so slavje iz slačilnice nadaljevali pred stadionom, kjer so na odru proslavljali skupaj z navijači. Navijanje se je v poznih urah preselilo tudi na ljubljanske ulice in nekatere lokale, kjer je bilo precej živahno. 

Preberite še:  Kek: Generacija, ki je veljala za luzersko, je naredila veliko stvar

Šeško in Verbič popeljala Slovenijo v Nemčijo

Atmosfero in utrip po zmagi si lahko ogledate spodaj:

Družbena omrežja v luči pohval in čestitk

Na uvrstitev so se odzvale tudi številne znane osebnosti. Čestitke na družbenih omrežjih so prihajale tako iz političnih in športnih vrst kot tudi iz civilne družbe. Nogometašem sta med prvimi čestitala Vlada RS in predsednica RS Nataša Pirc Musar. 

Preberite še: 

Slovenija od obstranca do udeležbe na evropskih in svetovnih prvenstvih

Slovenija prek Šeška in Verbiča do Nemčije