Po odpovedi Aljaža Bedeneta zaradi poškodbe zapestja slovenski moški tenis na zadnjem letošnjem turnirju največje četverice v New Yorku od danes ne bo imel svojega predstavnika. Iz kvalifikacij se nista prebila na glavni turnir Blaž Kavčič, ki je izpadel v prvem krogu (s 6:1 in 2:0 je bil boljši Argentinec Marco Trungelliti), ter Blaž Rola. Ptujčan je bil v prvem krogu s 6:2 in 7:5 boljši od Kazahstanca Dmitrija Popka, v drugem s 6:4 in 6:2 od Italijana Giana Marca Moronija (250.), v tretjem pa je bil odlično na poti, da se prebije na glavni turnir. Proti tretjemu najboljšemu švicarskemu igralcu Henriju Laaksonenu (130.) je prvi niz dobil s 6:3, v zaključku drugega pa je dež prekinil dvoboj. Po vnovični vrnitvi na igrišče je bil Švicar boljši ter dobil preostala niza s 7:6 (2) in 6:4. V kvalifikacijah pri ženskah ni bilo slovenske predstavnice, bodo pa zato zaradi uvrstitve na svetovni lestvici na glavnem turnirju nastopile Tamara Zidanšek (39. na svetovni lestvici), Polona Hercog (85.) in Kaja Juvan (109.).

Slaba popotnica Slovenk

Slovenska popotnica pred mednarodnim vrhuncem na trdi podlagi ni dobra. Najboljša slovenska trojica je skupaj na trdi podlagi zbrala le dve zmagi – prejšnji teden na turnirju v Clevelandu ter pred tem v kvalifikacijah Montreala ju je dosegla Polona Hercog. Mariborčanka se ne bo posebej hvalila, da je bila v Clevelandu boljša od Američanke Marii Mateas, 342. na svetovni lestvici, ter v Kanadi od Francozinje Tan Harmony (138.). Na treh turnirjih na drugi strani Atlantika, na katerih je Štajerka nastopila, pa je na trdi podlagi priznala premoč Čehinjama Terezi Martincovi (60.) in Marii Bužkovi (85.) ter Romunki Irini Begu (74.).

Še slabšo sezono na trdi podlagi imata Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Konjičanka, ki je zaradi uvrstitve v polfinale Rolanda Garrosa na svetovni lestvici napredovala med elitno štirideseterico, ima na vseh turnirjih zagotovljen nastop v glavnem žrebu, večkrat pa se znajde tudi med najvišje postavljenimi nosilkami. Tamara Zidanšek svojega ranga v ZDA ni upravičila, saj je morala v uvodnih krogih v Cincinnatiju in Chicagu priznati premoč Latvijki Jeleni Ostapenko (29.) in Rusinji Varvari Gračevi (88.). Kaja Juvan je na trdi podlagi nastopila le v Clevelandu, kjer je morala v uvodnem krogu priznati premoč prvi nosilki Rusinji Darii Kasatkini (27.). Od vseh omenjenih šestih porazov pa so vse tri slovenske igralke skupaj dobile le dva niza.

Težak žreb Polone Hercog

Izmed slovenske trojice v glavnem žrebu posameznic je imela najmanj sreče Polona Hercog, ki se bo jutri v prvem krogu pomerila s Petro Kvitovo. Čehinja je dvakratna zmagovalka Wimbledona, v New Yorku pa je deseta nosilka. Kljub slovesu je Petra Kvitova na OP ZDA doslej najdlje prišla do četrtfinala. Več sreče pri žrebu sta imeli Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. Ljubljančanka se bo pomerila z 62. igralko sveta Britanko Heather Watson, Tamara Zidanšek pa s 84. igralko Američanko Bernardo Pera. Obe bosta na igrišče stopili danes. Ob morebitnem preblisku obeh igralk bi se lahko zgodilo, da bi se Ljubljančanka in Konjičanka med seboj pomerili v tretjem krogu.

Lani je v New Yorku v ženski konkurenci navdušila Naomi Osaka. Japonka je bila v finalu z 2:1 v nizih boljša od Belorusinje Viktorie Azarenka. Osaka je bila najboljša tudi na prvem letošnjem grand slamu v Melbournu, odtlej pa se njena sezona in kariera ne razpleta po želenem scenariju. V središču pozornosti se je znašla v Parizu, kjer se ni pojavila na tiskovni konferenci, ker se ji ni dalo odgovarjati na ena in ista vprašanja. Teniški svet se je tedaj obrnil proti njej, zato je zapadla v še večjo depresijo, s katero ima težave že vrsto let. Potem ko je na Rolandu Garrosu predala dvoboj drugega kroga, v Wimbledonu sploh ni nastopila. Njen povratek na teniška igrišča ni bil zmagovalen, saj ni osvojila nobenega turnirja. Na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je imela čast prižgati olimpijski ogenj, je izpadla v tretjem krogu, v Cincinnatiju pa že v drugem nastopu. Po videnem na generalki serije masters 1000 v Cincinnatiju je glavna favoritinja za osvojitev turnirja prva igralka sveta Avstralka Asleigh Barty.

Slabi spomini na New York

Pri moških bodo vse oči uprte v Novaka Đokovića. Srb je namreč v Melbournu, Parizu in Londonu dobil vse tri letošnje turnirje največje četverice ter naskakuje koledarski grand slam. Zlati slam mu je splaval po vodi v Tokiu, kjer je s četrtim mestom med posamezniki in mešanimi dvojicami ostal celo brez olimpijske kolajne. Prvi igralec sveta odtlej ni nastopal ter se je osredotočal zgolj na nastop v New Yorku, na katerega ima od lani zelo slabe spomine. Bil je namreč suspendiran, potem ko je z žogico zadel linijsko sodnico. Dogodek je tedaj sprožil mešane občutke, saj so številni njegovi privrženci menili, da je bila odločitev prestroga, a je kasneje Srb pomiril strasti ter se s pojasnilom, da njegova poteza ni bila športna, opravičil za svoje dejanje.

Glavni tekmeci Novana Đokovića bodo Rus Daniil Medvedjev, zmagovalec Toronta, Alexander Zverev, zmagovalec Cincinnatija, ter Stefanos Cicipas in Andrej Rubljev. V zadnjih sezonah je na trdi podlagi najmočnejši predvsem Medvedjev, čigar porazi so sila redki. Rus je občutil moč Đokovića v Melbournu, kjer v finalu ni osvojil niti niza. Zverev je bil na pragu prvenca za grand slam lani v New Yorku, kjer je v finalu proti Dominicu Thiemu serviral za lovoriko, a pritiska ni zdržal. Nemec z uspehi kaže, da je leto kasneje precej zrelejši igralec in vprašanje časa je, kdaj bo osvojil svoj največji uspeh. Omeniti je treba, da ima Novak Đoković izmed vseh največjih turnirjev za grand slam od New Yorka slabšo statistiko le v Parizu. V ZDA je osvojil tri od svojih 20 največjih lovorik. V primeru nove bi postal najboljši igralec vseh časov, saj si trenutno najvišje mesto deli z Rafaelom Nadalom in Rogerjem Federerjem. Tako Španec kot Američan sta nastop v New Yorku odpovedala, manjkal pa bo tudi lanski zmagovalec Dominic Thiem. Manjkale bodo tudi Američanke Serena in Venus Williams ter še ena nekdanja zmagovalka Sofia Kenin, ki je bila pozitivna na koronavirus.

Organizatorji so letos dodobra prerazporedili denarni sklad. Precej več denarja je bilo namenjenega igralcem v kvalifikacijah, ki so si razdelili kar šest milijonov ameriških dolarjev, kar je bilo 66 odstotkov več kot predlanskim. Precej višji bodo tudi zaslužki igralcev, ki bodo izgubili v uvodnih krogih. Kdor ne bo zmagal niti enega dvoboja med posamezniki, bo bogatejši za 75.000 dolarjev, kar je več kot 20 odstotkov več kot lani (61.000 dolarjev). Bosta pa zmagovalca drugače od lani, ko sta zaslužila tri milijone dolarjev, letos zaslužila pol milijona manj. Vse s ciljem, ker je svetovna zdravstvena kriza najbolj prizadela igralce od stotega mesta navzdol, razlagajo organizatorji.