Prvi teniški igralec na svetu se je testiral nemudoma po vrnitvi iz Zadra, kjer je nastopal na dobrodelnem turnirju Adria Tour, izvidi pa so pokazali, da se je s koronavirusom okužil tako on kot njegova žena Jelena. »Takoj po prihodu v Beograd sva se odšla testirati. Jaz in Jelena sva pozitivna, otroka pa se nista okužila. Vse, kar smo delali v preteklih mesecih in dneh, smo delali z iskrenimi nameni. Naš turnir je bil humanitarne narave, želeli smo le pomagati tenisu v regiji,« je v izjavi za javnost zapisal Đoković in dodal, da z ženo kljub okužbi ne kažeta simptomov.

Preberite tudi: Adria Tour novo žarišče bolezni covid-19, med okuženimi tudi Novak Đoković

Z Đokovićem se je srečal tudi hrvaški premier

Z Đokovićem se je preteklo soboto v Zadru sicer srečal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, kar je sprožilo buren odziv njegove predhodnice Jadranke Kosor. Ta je po objavi novice, da je tenisač pozitiven, predsednika vlade nemudoma pozvala naj odide v 14-dnevno samoizolacijo.

»Samoizolacija po mnenju epidemiologov in Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo ni potrebna, saj med premierom in teniškim igralcem ni prišlo to bližnjega stika,« je Kosorjevi odgovoril vladni predstavnik za odnose z javnostjo Marko Milić.

Dimitrov simptome kazal še pred prihodom v Zadar, a zavrnil testiranje

Čeprav se je počutil slabo, je na Adria Touru nastopil tudi tenisač Grigor Dimitrov. Kot piše srbski B92, je Bolgar prve simptome okužbe s koronavirusom kazal že v Sofiji, kamor je odpotoval iz Beograda, kjer je potekal prvi del turnirja Adria Tour. O svojem slabem počutju ni obvestil organizatorjev, temveč je ravnal nadvse neodgovorno in se odločil, da nastopi tudi v Zadru. Tam pa se je njegovo zdravstveno stanje še izdatno poslabšalo, kljub temu pa je kar dvakrat odklonil testiranje za covid-19.

Ko so ga mediji povprašali, kaj se dogaja, se je najprej skliceval na utrujenost, zahtevne treninge in močno sonce, kasneje pa tudi na poškodbo lakta. »Grigor Dimitrov ni niti enkrat zaprosil za zdravniški pregled, niti potožil, da kaže simptome okužbe. Če bi to storil, bi nemudoma reagirali,« je za srbski Blic dejal udeleženec Toura, ki pa je želel ostati neimenovan. Vir je še pristavil, da se je slabše počutil tudi nekdanji igralec Goran Ivanišević, ki pa je o tem takoj obvestil zdravniško službo, ki je Hrvata testirala, a so bili izvidi na srečo negativni.

Postopanje Bolgara so ostro obsodili zlasti hrvaški mediji, ki so zapisali, da je s tem ogrozil zdravje stanovskih kolegov, med drugim tudi Borna Čorić in Srb Viktor Troicki, ki sta se prav tako okužila.