Redko so sodne dvorane tako polne ljubezni in romantike, kot je bila danes številka 30 na ljubljanskem okrožnem sodišču. »Julija, poročil se bom s tabo, ker te imam najraje na svetu,« je Sebastien Abramov z varne razdalje dahnil usodni da svoji zunajzakonski partnerici Juliji Adlešič in ji tako obljubil svojo roko v zakon. Izmenjavo prstanov sta preskočila, ona je obsedela na klopi v tišini, na odgovor se – tako vsaj ni bilo videti od zadaj – ni odzvala. Prav mogoče je, da je njeno ganjenost zakrivala maska.

Datum še ni določen

Po obravnavi je pred novinarje stopila nasmejana. »To bomo še videli,« je z nasmeškom do ušes sveže zaročena Julija odgovorila na vprašanje, kdaj bo poroka, ki naj bi bila že dolgo njena želja. Neobičajno zgovorna in nič kaj romantično razpoložena je prvoobtožena v zadevi odrezane roke še enkrat zanikala krivdo, da si je januarja lani levo roko odrezala namenoma, za denar zavarovalnic. »Bila je nesreča, ne poskus goljufije, kar bomo tudi dokazali. In še to – nihče ni nikoli manipuliral z mano,« je bila jasna.

Prvič od začetka sojenja Adlešičeva na sodišče ni prišla v spremstvu pravosodnih policistov iz pripora na Igu, kjer je bivala štirinajst mesecev, saj jo je senat s sodnico Marjeto Dvornik na čelu prejšnji teden izpustil v hišni pripor. Prvega tedna v Dobrunjah doma pri starših ni želela komentirati. »Odlično je bilo, normalno. Veste, pripora ne morete primerjati z domačim stanovanjem,« pa je apetite novinarjev zadovoljil njen zagovornik Boris Grobelnik. Prvo napotnico za rehabilitacijo poškodovane leve roke so že dobili, tako da trenutno organizirajo ustrezno zdravljenje. Za obiske zdravnikov in fizioterapevtov bo od sodišča prejela posebno dovolilnico, kakršno ima že za prihod na obravnave. Še vedno se namreč ne brani s prostosti, hišni pripor je ukrep z omejenim gibanjem. Tako lahko gre na vrt pred hišo, ne pa tudi denimo v trgovino ali kamor koli drugam.

Abramovu pripor podaljšali

Za rešetkami pa ostaja njen bodoči mož Abramov. Senat mu je danes znova za dodatna dva meseca podaljšal pripor. Sam je sicer prosil, da bi mu ga lahko podaljšali kar do konca postopka, a po zakonu to ne gre. »Očitno se je za zdaj sprijaznil s tem. Želi si, da bi se postopek čim prej končal in bi bil svoboden, obenem pa se mu zdi vsa ta administracija povsem nepotrebno obremenjevanje,« je dokaj neobičajen predlog drugoobtoženega Abramova komentiral njegov zagovornik Mitja Pavčič.

Se je pa Abramov danes razhudil nad ugotovitvijo sodnice Dvornikove, da so v tem primeru zavarovalnice, ki so jih po navedbah tožilstva Adlešičeva, Abramov ter njegovi starši Tinka Huskić Colarič in Gorazd Colarič skušali ogoljufati, dejanski oškodovanci. »Tudi če gre samo za poskus kaznivega dejanja, ima tisti, zoper katerega je to uperjeno, v kazenskem postopku položaj oškodovanca. A gre samo za status, zavarovalnice v tem postopku nikakor ne morejo biti oškodovanke,« je pravni termin dodatno razložil odvetnik Pavčič.

V teoriji bi tako zavarovalnice lahko priglasile premoženjskopravni zahtevek, kar je Abramova pognalo s klopi. »Kako je to mogoče? Saj nismo dobili niti centa!« je hitel razlagati, njegova mama pa se je pridušila, da samo tega še manjka, da bodo morali oni plačati zavarovalnicam. »Njim je v interesu, da jim plačujemo, ko morajo plačati one, pa nočejo in pristanemo na sodišču,« je svoje povedal Abramov, mama pa je zraven vneto prikimavala.

Ponovno zaslišanje Hafnerjeve?

Nista pa imela nič proti predlogu Colaričevega zagovornika Petra Prusa Pipuša o ponovnem zaslišanju Silve Hafner. Partnerica Colariča, soobtoženega poskusa goljufije, je kot privilegirana priča konec aprila zavrnila pričanje na sodišču, zdaj pa si je očitno premislila. V preiskavi lani je bila veliko bolj zgovorna. Takrat je povedala, kako si je Adlešičeva pred njeno hišo na Velikem Osolniku z žago načrtno odrezala roko, kakor tudi, da sta oba s Colaričem dobila list z navodili o tem, kaj morata reči policistom. »Ko je rekla, kaj si bo storila, sem v joku odšla v hišo, Gorazd jo je prosil, naj tega nikar ne počne, saj bodo vsi šli v zapor. Ostala sem notri, ker ne prenesem krvi,« je takrat pripovedovala. Tudi njen partner Colarič je preiskovalni sodnici lani povedal skoraj identično zgodbo, aprila na obravnavi pa vse zanikal, saj da je govoril le tako, kakor so mu naročili policisti in kriminalisti, ki da so nanj zelo pritiskali. Zanimivo bo slišati, kaj bo imela povedati Hafnerjeva, a mora senat o tem, ali je še eno zaslišanje sploh potrebno, še odločiti.