»95 odstotkov vsega, kar je povedala, je izmišljenega,« je Julija Adlešič danes komentirala pričanje svoje mame, lonček je pristavil tudi Sebastien Abramov, prepričan, da so za »taščino« krivo pričanje odgovorni (celjski) kriminalisti, ki naj bi ga imeli na piki. »Kako vas ni sram? Zakaj toliko lažete?« je bila od vseh v dvorani najbolj razburjena Tinka Huskić Colarič, soobtožena v zadevi odrezana roka. Tožilstvo Adlešičevi očita, da si je za denar od zavarovalnic januarja lani z žago nad zapestjem nalašč odrezala levo roko, pri poskusu goljufije pa da so ji pomagali še izvenzakonski partner Sebastien Abramov ter njegova starša, Huskić Colaričeva in Gorazd Colarič. Četverica krivdo zanika.

»To ni bila več ona«

Julijina starša sta v dvorano vstopila mirna, umirjeno sta pripovedovala svojo zgodbo, ki pa se je povečini vezala na čas pred usodnim dnem z rezom roke, saj s hčerjo nimata stikov, odkar se je pri 19. letih odselila od hiše. »Sebastien in Julija sta se spoznala, ko je bila ona v 9. razredu osnovne šole. Najprej ga je predstavila kot prijatelja, kasneje v gimnaziji kot fanta. Rekel nama je, da je kriminalist, iz žepa je potegnil šop denarja, naokrog je nosil tudi zlate ploščice. Vse skupaj se mi je zdelo absurdno,« je danes pričala mama prvoobtožene. Iz vzorne, prijetne, prijazne učenke se je spremenila v nekoga s težavami v šoli, časa ni imela več ne za prijatelje ne za karkoli drugega, samo za Sebastiena. Po njenem jo je izoliral in jo imel pod nenehnim nadzorom, tudi stik s staršema se je začel ohlajati. »To ni bila več ona,« je o »izgubljeni« hčeri povedala mama. Po pogovoru s starši Sare Veber (pokojno dekle Abramova, za njen umor poteka zoper njega predkazenski postopek) ter še enega njegovega nekdanjega dekleta sta Adlešiča prišla do zaključka, da je Abramov izjemen manipulator, za katerega naj bi Julija doma celo ukradla denar in zlatnino. Iz različnih koncev naj bi ju opozarjali, naj hčer zaščitita pred to nepošteno družino. »Kaj se je zgodilo z njeno roko, smo od kriminalistov izvedeli šele marca lani,« pa je sodnici Marjeti Dvornik povedal Julijin oče.

Ponosna, da je njen partner

Trojica obtoženih – Colariča zaradi zdravstvenih težav na sodišču ni bilo – je pričanje obeh spremljala z glasnim nestrinjanjem. Najbolj nezadovoljna je bila Huskić Colaričeva, ki je opazno zavijala z očmi, se glasno razburjala, tu in tam izustila kakšno kletvico in jo podkrepila z neprimerno kretnjo z roko, se držala za glavo... S strogim pogledom jo je skušal umiriti sin Abramov, a se ni dala. Za razliko od prejšnjih obravnav na tokratni on ni deloval tako samozavestno in zbrano, temveč dokaj nemirno in živčno. »Ni res, da starša nista imela stikov z Julijo, kar lahko dokažemo tako s spletno pošto kot izpiski iz telefona,« je nagovoril sodišče in dodal, da Julija ni sama zapustila doma, temveč sta jo onadva vrgla na cesto in takoj zamenjala ključavnico. »Ni res. Sama je šla, ključavnico smo menjali tri leta kasneje,« je pojasnil oče Adlešič.

Mamino pričanje je Julija Adlešič danes spremljala z zaprtimi očmi, si vmes delala zapiske, nato pa – za razliko od prejšnjih obravnav – nastopila bojevito. »Moje socialno življenje ni bilo nikoli okrnjeno, nisem bila v zaporu, prav tako s Sebastienom nisva bila zlepljena skupaj,« se je odzvala na mamine opise njene domnevne izolacije in jo obtožila namernega blatenja njenega partnerja. »Nikogar, s komer sem bila v zvezi, nisem nikoli skrivala. Ponosna sem, da sem v partnerski zvezi z njim,« je povedala o Abramovu. Kar se tiče njihove družine, pa stanje po njenem ni bilo nikoli dobro, odkar se je preselila, ji starša nista pomagala ne finančno in ne kako drugače, po njenem mnenju pa sta starša za ta postopek povsem nerelevantni priči.