S šalom, barvno ujemajočim z obleko in zakrivajočim poškodovano levo roko, se je Julija Adlešič - ne meneč se za številne novinarje, snemalce in fotografe - mesec dni od zadnje obravnave mirno sprehodila do svojega mesta v prvi klopi sodne dvorane. Njen zaročenec in soobtožen v zadevi »odrezana roka«, Sebastien Abramov, je skušal ujeti njen pogled, njegova mama, Tinka Huskić Colarič se je pred nadležno sedmo silo skrila pod jakno, ki si jo je poveznila čez glavo. Trojica je, poleg Gorazda Colariča, očeta Abramova, obtožena poskusa goljufije petih zavarovalnic, potem ko naj bi si Adlešičeva januarja lani nad levim zapestjem z žago namenoma odrezala roko.

Glavno vlogo na današnjem naroku je imela zaposlena na zavarovalnici Vzajemna, ki je od Abramova in Adlešičeve, kmalu po njenem odhodu iz bolnišnice, sprejela zahtevek za izplačilo zavarovalnine. »Pogovarjala sta se, obrazec pa je izpolnjeval Abramov,« je pričala. Dvojica je želela takojšnje izplačilo gotovine za bolnišnično zdravljenje v višini 1500 evrov, kar da je v skladu z zavarovalno polico, znesek naj bi se nakazal na račun Huskić-Colaričeve, ki se je v času sestanka držala v ozadju. »Julija je bila takrat v osebnem stečaju, zato je želela izplačilo na drug račun,« je odločitev kasneje pojasnil odvetnik Abramova, Mitja Pavčič. Zneska jima ni mogla izplačati, saj se to stori šele po pregledu škodnega zahtevka, poleg tega pa ona »nima gotovine pod pultom«. Ker je na polici pisalo »gotovina takoj«, se tako Abramovu kot Adlešičevi zdi, da gre za zavajanje. »Ne gre za znesek plačila, ampak za princip,« je zadevo komentirala prvoobtožena.

Želi si tujega izvedenca

Abramov je v preteklosti že večkrat udrihal po zavarovalnicah, češ da samo hočejo denar, sami pa zavarovalnin nočejo izplačevati. Danes se je ’spravil’ še na sodne izvedence. »Sodišče bi prosil za imenovanje neodvisnega, nemškega strokovnjaka za biomehanično stroko, saj so izvedenci v tem primeru preveč povezani z UKC in med seboj ter si v določenih delih krijejo hrbte, da se ne bi odkrile njihove napake pri operaciji Adlešičeve in po njej. Bogovi v belem nikoli za nič ne odgovarjajo,« je nagovoril senat, ki ga vodi sodnica Marjeta Dvornik. »Naj pride pričat na moje stroške,« je še ponudil, a ga je sodnica podučila, da se taki stroški začasno financirajo iz proračuna, v celoti pa se o plačilu sodnih stroškov odloči v sodbi.

Na naslednjem naroku 10. avgusta bo neposredno zaslišan še Matjaž Veselko, sodni izvedenec travmatološke stroke, ki je na podlagi pregleda Adlešičeve že ustvaril pisno izvedeniško mnenje. Njegova naloga je bila ugotoviti, kakšna sila je potrebna, da se je roka odrezala, kakor tudi, kakšen je bil položaj roke v trenutku reza.