Več deset fotografov, snemalcev in novinarjev je že skoraj uro pred razglasitvijo sodbe v primeru Odrezana roka pred sodiščem čakalo Julijo Adlešič. Ob prihodu v spremstvu odvetnikov so jo obkrožili kot roj čebel ter neumorno pritiskali na sprožilce in jo spraševali, kaj pričakuje od današnje sodbe. Kot običajno, je Adlešičeva s pogledom, uprtim v tla, tudi tokrat mirno in brez besed odkorakala v »hram pravice«.

Z zgodnjim prihodom sta se kameram spretno umaknila vedno dodobra zakamuflirana soobtožena Gorazd Colarič in Tinka Huskić Colarič, Sebastiena Abramova pa iz pripora tako in tako privedejo skozi drug vhod. Napetost se je na hodniku pred sodno dvorano stopnjevala, gneča je bila vse večja. Redki so sodni primeri, na katerih bi bilo toliko predstavnikov medijev. Nato pa sodba. Tričlanski senat, ki mu je predsedovala sodnica Marjeta Dvornik, je Adlešičevo in Abramova spoznal za kriva petih poskusov zavarovalniške goljufije ter njej prisodil dve, njemu pa tri leta zapora, njegovemu očetu Colariču pa je za pomoč pri poskusu kaznivega dejanja goljufije odredil enoletno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let. Mamo Abramova, Tinko Huskić Colarič, je senat oprostil. Verjetno od samega olajšanja ji je za trenutek postalo slabo, komaj se je obdržala na nogah, nato se je umirila.

Po oceni senata je tožilec ustrezno in dobro podkrepil obtožbo, dokazi glede Julije Adlešič, Sebastiena Abramova in Gorazda Colariča da so onkraj razumnega dvoma, potrebnega za obsodilno sodbo. Vsi dokazi so šli v isto smer, dopolnjevali so se in ne izključevali. Je pa sodišče oprostilo mamo Abramova, Huskić-Colaričevo, saj ni bilo dovolj dokazov za drugačno odločitev. »Noben od dokazov z gotovostjo ne dokazuje, da bi že od začetka sploh vedela za načrt. »To so le indici, ki niso tako obremenilni,« je dejala sodnica Dvornikova.

Da si 4. januarja lani na Velikem Osolniku Adlešičeva leve roke s krožno žago ni odrezala po nesreči, temveč namenoma, da bi tako dobila nekaj manj kot 1,2 milijona evrov zavarovalnin petih zavarovalnic, so pokazali listinska dokumentacija, čas sklepanja pogodb, lažni zavarovalniški zahtevki ter pričanje Colariča v preiskavi. Ta je priznal, da sta Julija in njen partner Sebastien »nesrečo« načrtovala več mesecev, in to ravno zaradi denarja, ter da si je Julija roko z žago odrezala nalašč. »Nobene potrebe ni bilo, da Adlešičeva tisti dan prvič sama žaga,« je dejala sodnica. Zraven je imela pripravljeno zaščitno opremo, pa tudi prvo pomoč z gazami in obvezami. »Ni šlo za nesrečo, temveč načrtno dejanje,« je bila jasna, kar so po mnenju senata potrdili tudi sodni izvedenci. Ti so pričali, da bi se tako raven, gladek, »giljotinski« rez težko pripetil po nesreči, saj Julija ni imela poškodovanih prstov in dlani. Poudarila je, da sodišče odloča na podlagi dejstev in izvedenih dokazov, ne pa vtisov ali videza nekoga. Zagovornik Abramova Mitja Pavčič je namreč v torkovi zaključni besedi dejal, da je v neskladju z Julijino osebnostjo, da bi sama sebe naredila za invalidko, saj da je rada zelo lepo urejena in želi biti atraktivna. »Najemanje visokih kreditov, osebni stečaj, to ni običajno poslovanje za 20-letnico. Denar vam očitno veliko pomeni,« je o morebitnem motivu povedala sodnica.

Vesel, da sta mama in Julija na prostosti

O Abramovu v razglasitvi sodbe nismo slišali skoraj nič. »Nič ni storil, vztrajam, da je nedolžen, moral bi biti oproščen. Postopek je bil nekorekten, kršene so bile pravice obrambe. Sodnica je sicer povedala, da je bilo zaslišanih 22 prič, ampak vsi ti naroki so bili 'posvečeni' tožilskim predlogom, obrambnih pa ni upoštevala,« je sojenje komentiral njegov zagovornik Pavčič in napovedal pritožbo. Enako Boris Grobelnik, zagovornik prvoobtožene: »Spoštujemo sodbo sodišča, ki je postopek izpeljalo korektno, a naše mnenje je pač drugačno.« Pokimal je odločitvi sodišča, da je njegovi stranki, ker ponovitvene nevarnosti ni več, odpravilo hišni pripor. »Leto in pol je bila najprej v klasičnem, nato v hišnem priporu. To je bil nesorazmeren in predolg ukrep,« je še poudaril. Tožilstvo bo o morebitni pritožbi še razmislilo. Je pa ravno zaradi ponovitvene nevarnosti senat pripor podaljšal Abramovu. Ta je bil po besedah njegovega odvetnika izredno zadovoljen, da so Julijo izpustili iz hišnega pripora, obenem pa še, da je mama oproščena. »Saj bo vse v redu. Te pokličem kasneje,« jo je v dvorani miril. Prepričan, da ni ničesar storil, pa je bil zaradi kazni, ki jo je prejel, razočaran.

Sodišče je četverico, trije so brezposelni, eden upokojen, oprostilo plačila sodnih stroškov, s katerimi bodo obremenili proračun države. Krivdni strošek v višini 61 evrov bo morala poravnati samo Huskić-Colaričeva, ki ni dvignila pošte, tako da so ji jo morali vročiti na drugačen način.