Pripravljena na (počasen) zaključek sojenja je bila danes večina prisotnih v primeru »odrezana roka«. A je sledil nepričakovan preobrat. Predsednica tričlanskega senata Marjeta Dvornik je namreč odločila, da bo trajanje posameznih obravnav prilagodila obtoženemu Gorazdu Colariču, ki ga zaradi številnih zdravstvenih težav že tako skoraj nikoli ni v dvorani. Njegova zdravnica ji je namreč sporočila, da lahko gospod na obravnavah sodeluje po eno uro na dan, za kaj daljšega pa da ni sposoben. Po preučitvi njegove medicinske dokumentacije se je sodnica odločila, da bo sicer dlje časa trajajoče obravnave v prihodnjih dneh »razdrobila« na enourna srečanja, s čimer – tako je bilo vsaj videti – ni bil pretirano zadovoljen nihče.

Odvetniki in obtoženi so bili namreč vsaj delno pripravljeni na zaključne besede, morda celo sodbo. Sodnica Dvornikova dokaznega postopka uradno sicer še ni zaključila, kar pomeni, da lahko obramba še vloži kak dokazni predlog (kar so tudi že napovedali), je pa dala v preteklosti že vedeti, da se postopek, vsaj počasi, bliža koncu. Na tega bodo tako še vsaj kakšen teden, če ne dlje, morali počakati tudi štirje obtoženi - Julija Adlešič, ki si je po mnenju tožilstva januarja lani za denar zavarovalnic z žago odrezala levo roko, njen zaročenec Sebastien Abramov, ki naj bi ji pomagal pri sklenitvah zavarovalnih polic, ter njegova starša Tinka Huskić Colarič in Gorazd Colarič, ki naj bi pri domnevni goljufiji sodelovala.

Odvetnik obljubil, da pride

Če zagovornik slednjega, Peter Prus Pipuš, danes ne bi izrecno zagotovil, da bo njegova stranka danes prišla na sodišče, bi sodnica ponj poslala policiste, da ga prisilno privedejo. »Smo tik pred zaključkom sojenja, navzočnost gospoda Colariča na obravnavah je nujna, saj se mora opredeliti do nekaterih dokazov, prisoten mora biti tudi za zaključno besedo,« je svojo odločitev utemeljila sodnica Dvornikova. »Če se bo izkazalo, da gospod ne more spremljati niti ene ure sojenja na dan, bomo uredili nekako drugače,« je napovedala. Ena od možnosti ostaja, da Colaričev primer izloči in ga obravnava posebej, obravnave ostalim trem pa izpelje v »normalnem« tempu.

Tožilstvo četverici obtoženih očita poskus zavarovalniške goljufije. Načrt naj bi zagnali že proti koncu leta 2018, ko sta bodoča zakonca v spremstvu mame Abramova Julijo zavarovala pri petih različnih zavarovalnicah, že 4. januarja lani pa je prišlo do krvavega dogodka. Adlešičeva, kakor tudi ostali, vztraja, da si je levo roko tistega dne odrezala po nesreči, ko jo je pod žago potisnil nemški ovčar. Tožilstvo ji ne verjame. Očita ji, da je kaznivo dejanje načrtovala, s pomočjo trojice pa zavarovalnice skušala ogoljufati za nekaj več kot 1,1 milijona evra. Grozi jim do osem let zapora.