Mednarodno priznani zdravnik iz Beltincev je specialist interne medicine, predavatelj na medicinski fakulteti in del ekipe medbolnišničnih helikopterskih prevozov. Zaposlen je v ljubljanskem kliničnem centru, ima doktorat s področja intenzivne medicine, strokovno, raziskovalno in pedagoško se ukvarja z mehansko ventilacijo. Na tem področju predstavlja referenco tudi za tujino, saj ga k sodelovanju vabijo različna podjetja in klinike, del slovenske javnosti pa ga želi po razkritijih osebno in strokovno diskreditirati.

Ste res, kot je poročal Siol, navijali za dobavo ventilatorjev znamke Bellavista, za katere je ameriški urad za zdravila lani izdal opozorilo o kritični tehnični napaki?

V strokovni komisiji, ki je bila formirana za oceno ventilatorjev, smo pregledali specifikacije 90 ventilatorjev, od teh smo jih 13 ocenili kot primerne. Nobenega od teh nismo favorizirali. Ponudbe za ocenjevanje nam je pošiljala gospa Jelka Godec, ona je bila nekakšen vezni člen. Trije, ki so omenjeni v Siolovem članku (avea, bellavista in mindray, op. p.), so bili že prej ocenjeni za primerne, pri naši komisiji je šlo zgolj za potrditev nabave. Če greste na spletno stran ameriškega urada za zdravila ali evropske agencije za zdravila, je tako rekoč vsako veliko podjetje, ki se ukvarja s prodajo ventilatorjev, že imelo odpoklice. Če si torej dovolim karikirati: če obstaja kakšno podjetje, ki med poslovanjem ni imelo odpoklica ventilatorjev, se ga je treba bati, ker to pomeni, da nima dobrega nadzora. To se ni zgodilo samo pri bellavisti. Odpoklic se naredi takrat, ko se ugotovi napaka, zato da se napaka odpravi. Pri teh ventilatorjih, ki so bili kupljeni zdaj in zunaj te serije, pa je v vsakem primeru naloga tistega, ki jih prevzame, da preveri njihovo ustreznost. Jaz osebno nisem prevzel nobenega.

Kako pa je sicer potekalo delo v skupini, ki je ocenjevala primernost zdravstvene opreme, in kdo vas je povabil k sodelovanju?

V skupino me je skupaj z docentom Primožem Gradiškom povabil profesor Marko Noč. Povabljena sva bila, ker se oba ukvarjava z ventilacijo. To smo delali prostovoljno in pro bono. V nekaj dneh smo pregledali specifikacije 90 ventilatorjev. Delali smo v časovno zelo omejenem okvirju. Ponudbe nam je, kot rečeno, pošiljala gospa Jelka Godec, nikoli pa nismo dobili nobene povratne informacije. Zato sem takrat glede tega vprašanje postavil na družbenih omrežjih, a sem ga pozneje umaknil.

Skupaj s poobjavami spletnega humorja na račun kristjanov ?

Zato, ker sem naletel na ogromno nekega nestrinjanja in sovraštva in ker so bili nekateri zaradi teh poobjav čustveno zelo prizadeti. Osebno sem to dojemal kot črni humor. Absolutno ni bil moj namen nikogar užaliti. Ker pa je bilo dojeto kot izjemna žalitev verskih čustev in ker so se nekateri enostavno odločili, da sem jaz neetičen, nemoralen in kot zdravnik nevaren za kristjane, sem objave umaknil in se opravičil. Pri tem nisem odgovarjal na kritike kot tudi ne na pohvale za umik, ker se mi pač zdi, da bi z replikami samo prilival olje na ogenj.

Kako pa komentirate, da so članke desničarskih medijev na twitterju razširjali člani vladajoče politike?

V komisiji sem sodeloval kot strokovnjak s področja mehanske ventilacije. Odkar sem zdravnik, nismo ne jaz ne moji nadrejeni prejeli niti ene pritožbe glede mojega dela. Ne glede mojega strokovnega delovanja, ne glede etike, ne glede morale ali mojih odnosov. Išče se dlaka v jajcu, na vse mogoče načine se me poskuša diskreditirati. Od tega, da sem gej, da imam pobarvane lase, do tega, da me vkalupljajo v strankarsko življenje. Po življenjskih nazorih sem, če me že morate dati nekam, očitno res levičar. Ker verjamem v svobodo govora, socialno državo, izobraževalni in zdravstveni sistem, a hkrati nisem član nobene stranke. Tudi kot ateist nisem nikoli imel nobene težave z verujočimi bolniki, kot tudi ne s tem, da sem zanje klical duhovnika, tako da so tovrstne diskreditacije izjemno nekorektne in boleče.

Videli ste, kaj se je po razkritjih dogajalo v medijih z gospodom Ivanom Galetom. Zakaj ste se odločili za nastop v oddaji Tarča?

Ker sem bil eden izmed članov komisije z vpogledom v dokumentacijo. V skupini smo opravili ogromno dela, to se ne more kar tako poteptati. Če se je oblikovala skupina, formalno ali neformalno, in če smo mi vložili ogromno dela, ki temelji na našem znanju in izkušnjah, se to ne more kar tako poteptati. Saj sicer že na začetku ni bilo potrebe po kakršni koli komisiji. Za opravljeno delo nosimo tudi ogromno odgovornost. Pod temi ocenami je moj podpis in za temi besedami stojim. Stojim tako za tistim, kar je v redu, kot za tistim, kar ni v redu.

Kako v povezavi s tem komentirate obtožbe, da ste strankarski zdravnik?

Pred prejšnjimi volitvami so me iz stranke Marjana Šarca povabili na en in edini razgovor v Kamniku. Ob koncu pogovora smo ugotovili, da se moji in Šarčevi pogledi na zdravstveno politiko razhajajo, in se poslovili. Ne glede na to, kdo bi me vprašal, kako se da izboljšati slovensko zdravstvo, bi mu z veseljem predstavil svoje videnje. Levi, desni, beli, rdeči, črni – to mi je čisto vseeno.

Očitno pa ni vseeno nekaterim spletnim uporabnikom. Prejeli ste grožnjo s smrtjo…

Prijavil sem jo policiji, ker se mi zdi, da je treba vsakršne grožnje s smrtjo jemati resno. Nikoli ne moreš vedeti, kaj so ljudje pripravljeni storiti v afektu. To enostavno ni način komuniciranja, tu ni nikakršne tanke meje in tega v civilizirani državi ne smemo dovoliti.

Ste od kolegov in zdravniških organizacij dobili potrebno podporo?

V svojem okolju uživam spoštovanje in ugled, tak sem tudi sam do drugih. Moji sodelavci stojijo ob meni in tudi tisti, ki so se čutili užaljene zaradi mojih poobjav, so sprejeli opravičilo. Ampak še enkrat poudarjam, da je nepošteno in nesprejemljivo, da mojo strokovnost in moje delo z bolniki zdaj vrednotijo samo skozi to. Zanimivo pa je, da me v vsem tem času nihče ni vprašal, ali sem kdaj dobil kakšno pohvalo od bolnikov ali svojcev. Enostavno so se odločili, da nisem vreden nič.

Kako pa vidite nekoliko dvoumno sporočilo iz splošne bolnišnice Celje glede spornih ventilatorjev tipa siriusmed R30?

Dr. Matej Podbregar je ugleden zdravnik in sodelavec, ki ga zelo spoštujem. Če preberete njegovo oceno teh ventilatorjev, nikjer ne piše, da je z njimi zdravil bolnike s covidom-19. Ventilator R30 je ventilator srednjega oziroma spodnjega tehnološkega razreda zmogljivosti, ki omogoča neinvazivno in invazivno predihavanje, ne pa številnih naprednih oblik in avtomatiziranega predihavanja. Torej vseh dodatnih orodij, ki jih potrebujemo pri zdravljenju bolnikov s covidom-19. To smo sicer zapisali in za tem še vedno stojim. Je pa to vseeno ventilator, ki je tehnološko gledano star 15 ali celo 20 let.